При много жени, няколко години преди настъпването на менопаузата, нивото на естроген започва да намалява. Но това не е единствената причина за възникване на различни оплаквания и болести по време на менопаузата. На фона на дефицита на естроген и други възрастови промени в метаболизма, незабележимо се развиват сериозни заболявания. В практиката си ги наричам „тихите“ болести. Седем от тях мога да отделя, като най-често срещащи се при жените 45+.

Така, например, незабележимо без каквито и да било симптоми се

развива остеопорозата.

Постепенно намалява минералната плътност на костите и понякога вече на 40 години се открива остеопения. За съжаление, жените често откриват остеопорозата много по-късно, вече след като са получили фрактура.

Проблеми с обмяна.

Инсулиновата резистентност, може да е предшественик на диабета. Тя също се развива постепенно. Може да се свързва с повишено тегло, но се случва и при стройните жени, без промяна в теглото. Кръвната захар в изследванията може да бъде в референтните граници, а инсулин вече да е над оптималните такива ( не референтните ). Този проблем трудно се забелязва в началото, ако не се правят профилактични изследвания и не проверявате биомаркерите (глюкоза, инсулин и гликиран гемоглобин). Обърнете внимание, че е важно да се дават за изследване именно всички три параметъра и да се сравняват с оптималните превантивни референтни граници, а не със стандартните.

Намалени нива на щитовидните хормони с възрастта,

особено, ако има недиагностициран или нелекуван АИТ (болест на Хашимото). Първоначално това е субклиничен хипотиреоидизъм, който се коригира добре с помощта на природни средства. След като премине в по- задълбочена фаза се налага и хормонална терапия. А това е пожизнена терапия.

Заболявания на храносмилателната система.

Около 80% от идващите пациенти имат някакъв проблем с храносмилането или отделянето.Тези, които ме следят редовно знаят, че „доброто храносмилане е в основата на здравето по време на менопаузата и активното дълголетие“. Затова определено работим с това в програмите за хормонален баланс, регулиране на теглото и други. Висок холестерол. 80% от участниците го имат, често вече на 40 години. Може това да е и вашият проблем. Работим с жлъчка, кръвоносни съдове и черва.

Виждам често оклонения в менструалния цикъл.

При 70% от жените има кървене, прескачане на цикъла, промяна в самия цикъл, вегетативни прояви, емоционални, депресивни настроения и други. 40% имат миома. При миомата всичко е много индивидуално. За съжаление все по-млади жени имат този проблем.

Желязодефицитна анемия

или друг вид дефицитна анемия, включително латентна. И това е причината за много заболявания, включително и автоимунни. Жените с години пият железни препарати?, без да знаят причината за анемията си.

Нарушения на съня.

Всяка 2-ра или от три, две жени имат проблеми със съня. Нека ви напомня, че след 40 години „сънят е приоритет номер едно както за хормоналното здраве, така и за цялостното здраве“.

За консултации с Д-р Весела Балтова, холистичен лекар https://homeoart-bg.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара