Изглежда, че главният виновник за епидемията от затлъстяване е съвременният начин на живот, а не гените, сочат резултатите от ново американско изследване, цитирани от ЮПИ.

obesity-993126_960_720

„Американците е по-вероятно да натрупат излишни килограми, ако са родени по-късно през XX век, независимо дали са с голям генетичен риск от затлъстяване“, заяви ръководителката на изследването Мария Глимор от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Хората с по-голям генетичен риск от затлъстяване изглежда са по-силно засегнати от съвременния начин на живот, свързан с достъп до евтина висококалорична храна, със среда, която предоставя по-малко възможности за ходене пеш, и с излежаване пред телевизора.

„Някои хора са повлияни от условия в заобикалящата ги среда, които улесняват затлъстяването“, отбелязаха учените. „Дори хора, чиито гени задържат телесното им тегло в здравословни граници, затлъстяват след десетилетия. Това показва, че всички са засегнати, но това се отнася в по-голяма степен за хората с висок генетичен риск от затлъстява