Грижите за косата са важна част от личната хигиена на човека. Има няколко прости правила, които трябва да спазваме, и то не само за да запазим косата си, но и да я предпазим от някои заболявания.

Косата и кожата на главата трябва да се държат в чистота и систематически да се изчистват от попадналите в тях мръсота и прах, от изсъхналите частици, останали след потното изпарение, от кожната мазнина. Затова главното условие за грижите за косата е редовното миене на главата. Необходимо е също да се държат в чистота гребенът и четката за коса.

Невъзможно е да се установят общи за всички хора правила за гледане на косата, защото у всеки човек съществуват индивидуални свойства на кожата и косата. Например у някои хора кожата и косата биват извънредно мазни, у други — сухи. Поради това сроковете за миене са различни, а така също препоръчват се и различни сапуни.

Хора с нормална мазнина на кожата и косата трябва

да мият главата си всяка седмица с гореща вода.

Недостатъчно горещата вода не измива добре кожата и не подобрява кръвообръщението.

10417812_10153838011424104_5767391499815916097_n

За измиване на главата трябва да се употребява мека вода. Варовитата вода трябва да се смегчи, като се сложи на 1 литър вода 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат или лъжичка боракс. Тъй като кладенчовата вода почти винаги бива много твърда, тя не се препоръчва за миене на главата. Най-добре е да се употребява водопроводна, речна или дъждовна вода.

При миене на главата трябва най-напред щателно да намокрим косата с чиста гореща вода и след това да я мием със сапунена пяна, която сме размили в тас с малко гореща вода.

Главата насапунисваме 2-3 пъти,

добре търкаме кожата и косата със сапунена пяна и всеки път изплакваме с гореща чиста вода. Последният път косата трябва да изплакнем много добре, за да отстраним напълно остатъците от сапун и сапунената пяна.

За измиване на главата при нормална мазнина на кожата и косъма употребяваме обикновен, тоалетен или най-добре детски сапун. Домашният сапун съдържа много мазнина и не се препоръчва.

Има случаи на извънредно голяма сухост на кожата и при тях се препоръчва да не се мие главата, а да се изчиства кожата и косата със специални спиртни разтвори или масла. В такъв случай, обаче, трябва да се обърнем към съветите на лекаря-специалист по кожни болести. В никакъв случай не се препоръчва измиването на кожата с жълтък от яйце, тъй като жълтъкът се изплаква мъчно, остава по кожата и косата и там се разлага.

Също не трябва да употребяваме глицерин за смекчаване на косата. Глицеринът поглъща вода и прави косите по-сухи. По същата причина,

сухата кожа не бива да се изтърква с одеколон и с различни тоалетни води.

Много сухата кожа след измиването може да се смегчи с брилянтин, в състава на който има рициново масло или други специални препарати, дадени по предписанията на лекаря. Хора с много суха кожа и коса трябва внимателно да се решат, тъй като силното ресане с остър гребен може да къса или разцепва косъма.

На пръв поглед може да се каже, че прическата няма никакво отношение към хигиената на косата. В същност, това не е така. Някои жени обичат да си заплитат плитките много стегнато, други си правят сложни прически и прикрепват косата си с многобройни фиби. Но силното стягане на косата, както и прекалено сложните прически, нарушават храненето на косъма, което предизвиква капене на косата, а понякога и частично оголване. Така например,

японките закрепват косите си над слепите очи,

следствие на което се появява плешивост на тия места. А у гренландките, които навиват плитките си около главата, плешивостта се образува там, където лежат плитките.

Боядисването на косите с различни химически специалитети често предизвика остри възпаления на кожата – болест, която има понякога тежки последствия. Затова тия бои трябва да излязат съвършенно от употребление. От различните средства за боядисване на косата най- подходяща е къната. Смесена с индиго, къната боядисва косите в най-различни отенъци, до силно черен цвят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара