Пухчетата на тополите нямат никакво отношение към алергичното състояние на хората, това е мит, заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БНР.

Той посъветва децата да избягват тревните пространства.

„Бум на ухапани от кърлежи има, особено след няколкото празнични дни. Винаги трябва да се оглеждат децата и възрастните след контакт с треви. Защото свалиш ли кърлежа до 12 часа, сигурно няма да се заразиш, а някои даже казват, че до 24-ия час кърлежът не заразява. Ако има кърлеж, той да се вади правилно – с цигари да не се гори и да не се маже с олио, и да се вземе антибиотик еднократно, и от детето, и от възрастния, съветва експертът.

Случаите на скарлатина намаляват със затопляне на времето, на варицелата също, но по-бавно.

Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Над 80 случая на дифтерия има в Западна Европа, внос от африканските мигранти. В момента в Централна Азия има много детски паралич.

По темата с ваксините срещу Covid-19 Тодор Кантарджиев посочи, че ЕК е поръчала „доста повече ваксини, отколкото е населението на Европа, по 10 ваксини за всеки гражданин, малко множко“. С изменянето на вируса от неговия първоначален вариант „ваксините вече не са така ефективни“, добави той.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара