През лятото е почти невъзможно да избегнете ухапване от насекоми, особено ако сте продължително време сред природата. Ухапването може да причини болка, сърбеж или подуване. Понякога е безобидно, а друг път е опасно. Важно е да можем да преценим какво насекомо ни е ухапало, за да знаем какви мерки да предприемем.

Стършел

Мястото, ужилено от стършел, става червено и сериозно подуто. Може да се появят мехури. Болката е силна, дори по-силна от болката при ужилване от оса. Отровата на стършелата е още по-токсична, защото самото насекомо е по-голямо. Отровата съдържа хистамин и ацетилхолин.

Ако ухапаният чувства студ в крайниците, а ушите и устните й стават сини или започват проблеми с дишането, трябва непременно да стигне до лекар.

Пчела

При ухапване от пчела, важно е да махнете жилото, което може да е останало на мястото на ухапването. Обикновено засегнатият участък става червен и подут. В началото се усеща парене и остра болка, по-късно се появява и сърбеж. Ако не сте алергичен, проблемите ви свършват дотук. Ако обаче ухапаният е с алергия от пчели, дишането му е застрашено и е добре веднага да получи медицинска помощ.

Оса

Ухапването от оса прилича на това от пчела. Признаците са същите, може да се появи и кръвоизлив на мястото на ужилването. Осата може да жили по няколко пъти и е важно дали жертвата е алергична, защото може да получи задушаване.

Комар

Пъпките от комари са червени и с размер на малки горски плодове и сърбят. Обикновено страдат оголените места. Комарите хапят там, където кожата е тънка и инжектират слюнката си в раната, която е причина за сърбежа.

Кърлеж

Реакцията на тялото на ухапване от кърлежи е зачервяване Насекомото може да престои забито в кожата дълго време и да се надува и нараства по размер, докато пие кръв. Най-лошото е, че кърлежите заразяват хората с енцефалит, борелиоза и много други заболявания. Ако отстраните насекомото от тялото си, но червеното петно не изчезва и продължава да расте, трябва да отидете на лекар възможно най-бързо.

Бълха

Ухапванията от бълхи лесно могат да бъдат объркани с алергия или ухапвания от комари, защото петната също изглеждат червени и подути. Въпреки това, за разлика от комарите, тези ухапвания от насекоми са много болезнени и сърбежът е много по-неприятен.

Бълхите обикновено атакуват краката и само спящ човек може да бъде жертва. Едно насекомо може да хапе няколко пъти, така че разстоянието между червените петна обикновено е от 1 до 2 см. Бълхите предават много сериозни инфекции.

Мравка

Повечето мравки не представляват опасност за хората. Въпреки това червената огнена мравка може да причини много проблеми. Отровата на мравките съдържа токсини, така че жертвата може да прояви алергична реакция или анафилактичен шок.

Конска муха

Конската муха прилича на дебела обикновена муха, но за разлика от нея хапе болезнено и пие човешка кръв. Първоначално пъпките са съвсем малки, постепенно се зачервяват и започват да сърбят. Конските мухи пренасят болести като антракс и туларемия, но обикновено атакуват добитъка и по-рядко хора.

Въшка

Ако забележите малки червени точки, които приличат на ухапвания от комари на местата, където расте косата – на главата, на врата и зад ушите ви – това означава, че сте били ухапани от въшки. Ухапванията изглеждат като пробиване на кожата. Въшките предават много сериозни заболявания като тиф.

Дървеница

На пръв поглед ухапванията от дървеници приличат на ухапвания от бълхи или комари, или на алергични реакции. Кожата става червена, подута и започва да сърби. Има обаче начин да се разпознае „работата“ на дървениците. Ухапванията са много близко едно до друго и прокарват малки пътечки по кожата. Ухапването от дървеници по-болезнено от това на комарите. Дървениците ловуват нощем.

Източник: BrightSide

Facebook Twitter Google+

0 Коментара