Д-р Стефка Евтимова е специалист педиатър и алерголог в Пловдив с над 30 години опит.

В кабинета си д-р Евтимова извършва спирометрия, кожни алергични тестове, имунотерапия, пулсоксиметрия, диагностика и лечение на детски заболявания, включително бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, уртикария, хранителна и медикаментозна алергия, контактен дерматит, поленов риносинуит и конюнктивит, инсект-алергия. Д-р Евтимова има редица научно-практически публикации и е разработила е редица помощни материали за обучение на пациенти с алергични страдания.

Завършила е Медицинския университет в Пловдив. Има придобити специалности Детски болести и Клинична алергология. Д-р Евтимова провежда и онлайн консултации – можете да се свържете чрез нейния уникален код в приложението Healee.

Д-р Евтимова за кои пациенти са подходящи онлайн консултациите?

Има определени групи пациенти, за които консултацията от дистанция е подходяща. Пациенти, които са познати и вече са минали през кабинета за някаква хронична болест – бронхиална астма, поленова алергия или хронична уртикария. Втората група са пациенти, които искат да чуят второ мнение, имат вече проведени изследвания (кожно тестуване, изследване на дишането или други). Третата група пациенти са тези, които не са посещавали алерголог, но имат проблем. С тях онлайн може да се набележи стратегическо поведение. Например при съмнения за астма да бъдат консултирани какви изследвания биха могли да направят, да се потвърди или отхвърли диагноза.

За родителите, с които вече работим по даден проблем, онлайн консултацията носи допълнително спокойствие, че освен мнение на лекуващия лекар, могат да получат мнение и на лекуващия алерголог. Друго голямо предимство на консултациите от дистанция е бързият достъп до лекуващия специалист, защото понякога взимане на час отнема цяла седмица. Освен това се спестяват време и средства.

Наскоро консултирах онлайн майка на детенце с направени кръвни тестове, които показват, че то има алергия към портокал. Но майката беше убедена, че детето й консумира безпроблемно портокал. Тя се обърна към мен с въпрос дали въпреки положителните проби за портокал и фактът, че детето не реагира, трябва да спре да го приема. Това например е един интересен казус дали винаги доказването на антитела в кръвта води до клиничен израз. И разбира се, след като детето не реагира, аз я посъветвах да продължи консумира портокал.

Приложението като форма на контакт се използва и от българи, които живеят в чужбина. Това са деца или пациенти които вече познаваме и чието заболяване следим няколко пъти в годината когато  си идват във ваканция. При случаи на остра уртикария, когато детето има обрив, можем да посъветваме какво трябва да се направи, кои храни да се изключат и с какво да го лекуваме.

Наскоро чрез приложението с мен се свърза моя пациентка от чужбина, която е с бронхиална астма и която е забременяла. Тя беше много разтревожена и ме попита какво да направи, дали да спре лекарствата и съществува ли риск за плода.

Аз я посъветвах да си купи един уред вет метър от мястото, където живее, за да може да проследява дишането в домашни условия и това да й дава нужното спокойствие. Вет метърът дава възможност за мониториране на астмата чрез измерване на максимума на издишания въздух.

Кои са най-често срещаните алергии?

Най-честото алергично заболяване, включително и в България е алергичният ринит, с впечатляващата честотата от 30%. Най-честа при тези пациенти е алергията към акари в домашния прах, плесени и полени. Второто по честотата заболяване е бронхиалната астма. Атопичният дерматит също нараства във всички възрастови диапазони. Расте бавно и честотата на хранителната алергия.

А кои алергии активираме през пролетта?

През пролетно-летния сезон най-актуална е алергията към поленовите зрънца, т.нар. „сенна хрема“. Поленовата алергия е патологична реакция на имунната ни система към полените, които нормално се разпространяват в околната среда през пролетно-летния сезон. Поленовите зрънца се пренасят на огромни разстояние от въздушните течения и могат да причинят оплаквания у хора, които нямат видим контакт със съответния полен. Характерна за тези оплаквания е тяхната повторяемост, приблизително по едно и също време на годината, в няколко поредни сезона. Оплакванията се засилват при престой навън, особено във ветровити дни. Когато полените попаднат върху лигавицата на очите, носа и белия дроб, предизвикват съответни оплаквания – сърбеж, зачервяване на очите, сълзене; сърбеж и кихане, потичане на воднист секрет от носа; пристъпи на затруднено свиркащо дишане, усещане за недостиг на въздух.

Във всеки един момент концентрацията на полени е различна. Когато един полен се появи в околната среда, то той се задържа приблизително 4-6 месеца. Първо започва цъфтежа на брезата, още през февруари, а в края на лятото е висока концентрацията  на плевелите, като амброзия.

Подробна информация може да бъде намерена в т.нар. поленов календар, който всеки пациент може да открие в интернет. В момента все още е висока концентрацията на брезовия и буков полен.

Има ли лечение на алергиите или медикаментите са по-скоро за потискане на симптомите?

Най-често използваните медикаменти са от групата на антихистамините. Те действително лекуват вече появилия се симптом. Съществува обаче и по-стратегическо лечение на алергиите, каквото е имунотерапията. С нея ние целим да накараме имунната ни система да спре да образува антитела към нормално съществуващи в околната среда субстанции, наречени алергени. Провеждането й се индивидуализира при всеки отделен пациент, съобразно това, към което той е алергичен. Например имунотерапията за полени може да бъде проведена с тревен, брезов полен, амброзия и други. Започването на имунотерапия за полени намалява оплакванията през сезона и профилактира развитието на бронхиална астма, която очакваме да се случи при около 50% от хората, които имат алергичен ринит и конюнктивит. Стартирането й започва през зимата. Особено подходящи са млади хора с моносенсибилизация (алергия към 1-2 полена), при които оплакванията са от скоро-от 2-3 сезона. Имунотерапията за акари в домашния прах може да се започне по всяко време на годината.

Съществува ли превенция или някаква терапия, с които могат да се избегнат алергиите?

Върху този проблем от години работи цялата алергологична общност. Факт е, че алергиите през последните години  в световен мащаб нарастват. Честотата на алергичния ринит е вече около 30%, а на бронхиалната астма в детска възраст около 10%. Един от факторите, който увеличава рисковете от алергия, е раждането чрез секцио, което се „предпочита“ напоследък. Прекалената химизация на ежедневието ни; „стерилизацията“ на домашната среда; замърсяването на околната среда, са все фактори, срещу които могат да бъдат предприети смислени действия. Особено внимание и информираност трябва да имат хората с вече доказани алергични заболявания, които могат да намалят риска за потомството си, например избирайки нормално раждане; или при поленовата алергия, за която вече говорихме, е важно раждането да се случи извън поленовия сезон. Голяма надежда се възлага и на пробиотиците, приемани по време на бременността при рискови контингенти. За съжаление, засега е доказана тяхната ефективност единствено за намаляване риска от атопичен дерматит при децата. Така наречената „хигиенна хипотеза“ се основава на факта, че с колкото повече бактерии се бори имунната ни система, толкова по-малко „време й остава“ да образува патологични антитела. Има проучвания, че наличието на куче в дома при раждането на дете намалява риска от алергии.

Към кои храни най-често отключваме непоносимост?

Хранителната алергия  започва още в кърмаческия период, като проявите й могат да бъдат от различни органи и системи. Известни са осемте най-чести храни, които предизвикват 90% от хранителната алергия: мляко, яйца, съответно телешко и пилешко месо, пшеница, соя, фъстък и риба. Разбира се има над 140 храни и подправки, към които човек може да е алергичен.

Кога човек трябва да си направи тест за алергии и има ли подходящ сезон за такова изследване?

По принцип тестовете за алергия могат да се направят във всеки един момент и във всяка една възраст, стига пациентът да отговаря на всички условия за кожно тестуване (кожата да е без обрив, да не е приемал противоалергични медикаменти през последните 5 дни и да не е с прясна инфекция). Широко разпространено е мнението, че деца под 3-годишна възраст не са подходящи за тест. В случаите когато се касае за хранителна алергия, ние тестуваме дори кърмачета. Обикновено тестуването за полени в самия сезон е възпрепятствано от това, че пациентите приемат антихистамини, за да намалят оплакванията си. В тези случаи много често тестът се провежда през есента. Освен кожни тестове, доказването на алергия става и чрез определяне на антитела в кръвта. За последния тест липсват горе описаните ограничения.

Има ли професии, в които хората са по-предразположени към алергии?

Да има. Всички професионални вредности, т.е. вредности, които действат в работната среда и пациентът е продължително време в контакт с тях могат да го алергизират. Например пекарите често имат бронхиална астма и алергичен ринит, отключени от брашната, с които работят; шивачките много често имат алергия към прах; медицинските работници пък са застрашени от контактен дерматит, причинен от латекс, който присъства в ръкавиците и други материали. Работещите на бензиностанции, поради постоянна експозиция на замърсен въздух и метеорологични условия също са с повишен риск. И все пак се знае се в кои точно производства рискът за професионална бронхиална астма е по-висок. Те са:

– производство на пластмаси, гуми, химическа промишленост

– текстилна промишленост

– електроника

– боядисване, принтиране, оцветяване

– металообработване

– нефтопреработване

– почистване

– хлебопроизводство

– фермерство

– градинарство, земеделие

– работа с животни

– лабораторни работници

Какви съвети като алерголог бихте отправили към читателите със съмнения за алергия?

При съмнение за алергия e препоръчително прегледът при специалист и уточняване на актуалния алерген да не бъдат отлагани, защото оплакванията стават все по-тежки, възпалението напредва и уврежда така чувствителните тъкани, каквито са бронхите при бронхиалната астма, а алергията се разширява. За съжаление всички алергични заболявания са хронични – и алергичният ринит, и бронхиалната астма, и хранителната алергия. Изключение правят острата уртикария и контактният дерматити, който също ако не се отстрани причиняващия фактор може да стане хроничен. При всички хронични заболявания принципът е те да бъдат контролирани, т.е. лечението им да бъде такова, че пациентът да няма оплаквания. Тъй като това се постига след продължително лечение и индивидуален подход към всеки един пациент във връзка с тежестта на заболяванията му, то важно е да се осъществяват регулярни срещи с лекуващия алерголог. Не отлагайте уточняването на алергията чрез кожен тест, поради страх от алергизация (широко разпространено мнение). Ако имате такива притеснения, направете кръвен тест. Колкото по-рано започне лечението на едно заболяване, толкова по-добри резултати бихме постигнали.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара