Кохлеарната имплантация в световен мащаб се смята за рутинна процедура. В по-голяма част от случаите се касае за минимално инвазивна практика, за да се имплантира кохлеарния имплантат. Но преди две десетилетия, революционната процедура, която възвръща едно от най-ценните сетива в човешкия живот, е все още непозната в България и се приема с резерви. Именно това, прави ролята на пионера – професор Иван Ценев още по-съществена.

„Най-важен е винаги финалът, когато пациентите са добре и работата е свършена  отлично!“, коментира професор Ценев, който бе щастлив да посрещне на юбилейното събитие в столичния КЛУБ 1 / НДК/ своя колега – професор Милан Профант, генерален секретар на международната асоциация на лекарите оториноларинголози.

„Завръщам се в България  след дълго отсъствие. Всъщност тук съм бил няколко пъти и спомените ми са винаги изпълнени с емоция. Пристигнах тук като студент, а по-късно се върнах в ролята на асистент на професор Ценев и за да предам опита, който имахме натрупан с кохлеарната имплантация, която в Словакия започна да се прилага пет години по-рано, отколкото в България. Пазя ценни спомени и срещи с невероятни професионалисти!“, коментира професор Профант.

В презентацията си той акцентира върху важните моменти от екипната работа при прилагането на кохлеарната имплантация – от хирурзите и аудиолозите до рехабилитаторите и близките на пациентите. „В Словакия всеки пациент с диагностицирана глухота има право да се подложи на кохлеарна имплантация и процедурата да бъде финансирана от застрахователните компании. Прави впечатление ръстът на броя на операциите в тази посока, обвързани най-вече с факта, изложен от Световната здравна организация, че глухотата е един от най-сериозните и задълбочаващите се проблеми в световен мащаб днес!“, коментира професор Профант.

Той подчерта значимостта и ефектът от успешното партньорство между технологии и медицина, довело до революционното откритие – кохлеарния имплантат, който възвръща слуха и така дава възможност на пациентите за пълна интеграция в обществото. „Момент, който е особено важен за всички нас. Следя пациентите си и съм особено горд с постиженията им след време. Първият ни пациент в Словакия е вече доцент, който гради успешна кариера и интеграцията му в обществото е най-голямата ни награда!“, добави професор Профант. Той акцентира върху невероятния професионализъм и възможности на българските лекари, които в двадесет годишната история на кохлеарната имплантация в България са възвърнали слуха на стотици пациенти, сред които много деца. В залата присъстваше и първият пациент на професор Иван Ценев – 25-годишната Елица Копрева, оперирана когато е на година и половина във Виена, както и най-известният му пациент, опериран в една по-късна възраст в България – актьорът Явор Милушев.

Много емоционален момент бе участието на вече порасналото дете – първият пациент на детска възраст, опериран в България –  Любомир Атанасов от Дупница, който връчи почетната грамота на професор Милан Профан, както и изказването на майка на дете с кохлеарна имплантация – Людмила Илиева, която пристигна в София от Полски Тръмбеш, за да изрази благодарност към лекарите, върнали слуха на дъщеря й Сиана. „Имам усещането, че сме събрали на родова среща. Тук са всички хора, които се погрижиха дъщеря ми Сиана да чува отново – лекари, рехабилитатори, учители – моето голямо софийско семейство!“, добави тя.

„Историята на 20-годишнината на кохлеарната имплантация в България напомня на житейското пътешествие на един човек“, коментира Нина Горанова от компанията – организатор на събитието „СЕНТИЛИОН“, представители на една от най-големите компании – създатели и производители на кохлеарни имплантати – M-DEL.

„Неслучайно мотото на всички събития, свързани с отбелязването на 20-годишнината на кохлеарната имплантация в България, е „Надежда превърната в реалност“, защото истината е, че всички заедно постигнахме тази мечта, тази надежда и това постижение повод за празник, радост и гордост!“, добавиха организаторите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара