Много, ама много е дразнещо, когато нещо истински удобно се окаже истински вредно (справка – микровълновата печка, тефлоновият тиган, любимият ти омекотител и т.н.). И колкото и да ми е неприятно да ви разочаровам, в категорията на гореизредените попадат също стандартните дамски превръзки и тампони – онези толкова удобни хигиенни средства, които средно статистическата жена ползва поне 5 дни в месеца в продължение на 38 години, а това прави средно 11 400 тампона за 2 200 дни в живота й.

53643_main

Може би се питате къде всъщност е проблемът? Много просто – в токсичните съставки, които се крият под белоснежната повърхност на един тампон, а те далеч не са „бели и добри“. В действителност в коктейла се забъркват петролни остатъци, хербициди, диоксини, синтетични аромати и ГМО остатъци, които влизат в пряк контакт с най-интимните и пропускливи тъкани в женското тяло.

Опасни ли са дамските превръзки и тампони?

За първи път си зададох този въпрос след раждането на дъщеря ми, когато четях публикации и форуми, разискващи здравословните и екологични вреди от употребата на еднократни памперси. А тампоните? Те с какво са по-различни? Този въпрос звънна в съзнанието ми и даде нова насока на търсенето ми. Така попаднах на доклада „Chem Fatale“ на Women Voices of the Earth за потенциалните ефекти върху здравето и токсичните съставки в дамските хигиенни принадлежности.

Оказа се, че тези принадлежности не са по-различни от памперсите. Конвенционалните превръзки и тампони се правят от индустриален памук, полиестер и вискоза в комбинация със синтетични парфюми и обезмирисители. Ето какъв е проблемът с всеки от тях:

Индустриален памук

Памукът е една от най-третираните култури в света. В Индия, откъдето идва една трета от световния добив на памук, памучните плантации заемат 5% от общата обработваема площ, но върху тях се изливат 54% от всички пестициди, използвани в страната. Един от най-употребяваните химикали в памуко-отглеждането е канцерогенният глифозат.

Полиестер

Полиестерът е вид пластмаса, извлечена от необработен петрол. Изтеглен в тънки нишки, полиестерът се използва в производството на дрехи и дори не е водоустойчив, което го прави интересен избор на материал за превръзки и тампони, но така или иначе много дамски превръзки и тампони съдържат повече пластмаса отколкото памук. Проблемът е, че лабиалната и вагиналната тъкани са силно пропускливи. Кожата там е изключително фина и богато кръвоснабдена, което улеснява преминаването на химикали, включително BPA, фталати и други ендокринни дразнители, директно в организма.

Вискоза

Вискозата е друг вид изкуствена нишка, която обикновено се изтегля от дървесина, но също така може да бъде извлечена от захарна тръстика и соя. Като се има предвид, че 93% от световното производство на соя е ГМО, не е учудващо, че в тампоните се откриват остатъци от глифозат.

Синтетични парфюми и обезмирисители

Синтетичните съставки в комбинация с пластмасата ограничават притока на кислород до тъканите, задържат топлината и влагата, като по този начин създават перфектна среда за развитие на гъбични и бактериални инфекции във вагиналната област.

Моята романтична представа за памукова плантация включваше широка нива, покрита с белоснежни облачета зрял памук под ослепително синьо небе. В действителност естественият цвят на памука е мръснобял към жълтеникав. За да се превърне в снежнобелия тампон, който вадите от кутийката, памукът се избелва с хлор – процес, при който се синтезират изключително токсични вещества, известни с общото име диоксини.

tampon-495739_960_720

Всъщност тампонът остава снежнобял само в онези 30 секунди между изваждането му от кутийката и поставянето на мястото, за което е предназначен, но за тези 30 секунди естетика си плащаме висока цена. Диоксините са едни от веществата, от които тялото ни не може да се освобождава, а само натрупва в тъканите при продължителен контакт. Според СЗО диоксините са „силно токсични и могат да предизвикат репродуктивни проблеми, да увредят имунната система, да провокират хормонален дисбаланс и рак“. Едно от заболяванията, които директно се свързва с диоксините, освободени от тампони, е ендометреозата, но списъкът включва още: трудности при зачеване, родилни дефекти, неспособност за износване на плода, рак на репродуктивните органи.

Най-ефективният начин, по който женското тяло се освобождава от диоксините, е като ги прехвърли през пъпната връв към нероденото още бебе!

Дълго време се е считало, че ефектът от диоксините е най-сериозният риск, свързан с употребата на конвенционални дамски хигиенни средства. Оказва се, че има и по-лошо.

Научно изследване, проведено миналата година от университета „Ла Плата“ в Аржентина, открива, че 85% от предлаганите на пазара тампони съдържат глифозат. Глифозат е водещата съставка в прочутия Roundup на „Монсанто“ и един от най-широко употребяваните хербициди в целия свят.

За този химикал се знае, че вреди директно на здравето и може да причини рак, но което е още по-лошо, блокира естествените детокс механизми в организма, като уврежда цитохром P450 – ензим, който помага на тялото да се освободи от натрупаните токсини. Според проучване от 2013 г. има връзка между нарасналата употреба на ГМО продукти (индиректно на глифозат) и растящия брой на хора с глутенова непоносимост и цьолиакия.

Екологичният ефект от употребата на конвенционални хигиенни средства също не е за пренебрегване! Според статистика една жена използва средно в живота си около 140 кг тампони и превръзки, които се разграждат значително по-бавно заради наличието на пластмаса в тях и способността им да абсорбират течности – дългосрочните последици за околната среда от широката употреба на тези хигиенни средства изобщо не са изследвани.

Каква е алтернативата?

Такава за щастие има. Даже са няколко. Представям ви всички, които познавам и съм опитала, като оставам на вас да изберете най-подходящата за себе си.

Продукти от органичен памук

pads

Още щом се запознах с доклада “Chem Fatale” на Women Voices of the Earth, замених стандартните тампони и превръзки с такива от органичен памук. Този тип продукти не съдържат пластмаса, хербициди, петролни продукти, хлор и аромати. Биоразградими са, т.е. нямат същия негативен екологичен ефект като конвенционалните средства. Могат да се намерят в големите биомагазини в страната.

Менструална чашка

Откровено казано, отне ми близо година да се престраша да пробвам менструална чашка. Още на втория ден обаче съжалях, че съм отлагала толкова време! Чашката, както подсказва името й, е малък съд, изработен от специален медицински мек материал, която се поставя дълбоко във влагалището и събира менструалната кръв. Качествените модели се правят от материал, който не съдържа PVC, силикон, латекс или синтетични аромати.

Mooncup-e1377797938603

Казват, че умението за правилно поставяне на чашката изисква няколко опита, но при мен се получи от първия път. Горният ръб на чашката „залепва“ към стените на влагалището и съдържанието не може да протече, а поради ефекта на „засмукване“, кръвта не влиза в контакт с въздуха и няма миризма.

В зависимост от обилността на менструалното течение, чашката може да се вади за изпразване 2 до 4 пъти в денонощие. Почиства се под течаща вода и се поставя отново. Усещането е абсолютно комфортно и по никакъв начин не пречи на движението.

Превръзки за многократна употреба

Да, има и такива. Както впрочем все по-модерни стават памперсите за многократна употреба.

reusable-pads

Ако още не сте готови да пробвате менструална чашка, но искате да си спестите токсините в стандартните хигиенни принадлежности, може да опитате с превръзки за многократна употреба. Обикновено горният им слой е от памук, а долният от водоустойчив материал, за да няма протичане. Достатъчно надеждни и удобни са, като основното им неудобство е, че след всяка употреба следва да се перат, което лично за мен е твърде ангажиращо.

Тампон от естествена гъба

sea-sponge

Тези гъби са напълно естествен продукт, които могат да се поставят във влагалището като тампон. Адаптират се към формата му и благодарение на абсорбиращата си повърхност попиват менструалната кръв. На няколко часа се вадят и измиват под течаща вода.

Още текстове – в блога на Маги Пашова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара