Заливат ни с информация за вируси, епидемии, бактерии и др. Предлага се безкрайно разнообразие от ваксини, хапчета, сиропи, капки, кремове, прахчета и прочие средства за справяне със симптомите на настинки, вирусни инфекции и грип. Даже предварително се знае какъв вирус и грип се очаква тази зима.

thermometer-1539191_960_720

В народната медицина обаче високата температура винаги се е приемала, като добър признак и се е знаело, че тя остава висока известно време и после сама спада, след което обичайно следва бързо подобрение на общото състояние.

Днес в повечето случаи първата реакция е бързо да свалим температурата с антипирептици. Бързото сваляне на температурата обаче, води до заглушаване на естествените сигнали, които ни подава тялото и пречи на имунната система да си върши работата. Вместо да и помагаме, ние допълнително я натоварваме.

Обичам да обяснявам този процес на пациентите по следния начин – в лабораторни условия, за да се изолира патогенния микроорганизъм микробиологичните проби се държат в термостат при температура 37С за 1-2 дена. По същия начин като сваляме температурата и я поддържаме около 37,2 – 37,3С ние създаваме идеални условия микробите и вирусите да се размножават и така усложняваме задачата на имунната система. Това е една от причините болестите да се проточват и да стават хронични.

За висока се приема температура над 38С. При температура над 38,3- 38.4 повечето бактерии не оцеляват, а при 38.8-38.9 спира размножаването на вирусите и разпространението им в тялото. Високите температури обикновено се саморегулират и са краткотрайни. Могат да бъдат опасни единствено, когато достигнат над 40С и при склонност към гърч или при тежка хронична болест.

При наличие на вируси в човешкото тяло се освобождава пироген – вещество, което сигнализира на хипоталамуса да се повиши температурата. Повишаващата се температура активира имунната система и различни механизми за борба с вирусите или бактериите.

В този случай се повишава количеството на антителата,

увеличават се левкоцитите, освобождават се интерферони. С покачването на температурата се акривират CD8+ цитотоксични Т-клетки. Това са специални лимфоцити, способни да разрушават клетките, заразени с вируси. Високата температура повишава и нивата на неутрофилите и макрофагите, уникални имунни клетки, които избираемо се насочват към болестотворни бактериални и вирусни клетки.

Много рядко температурата при болестни прояви минава 40 С, но определено високата температура не трябва да стряска човек. Трябва да се отчита също така, че нормално температурата се покачва леко късно след обед и към вечерта. Забелязвали сте, също така, че когато сте болни с висока температура, каквото и да правите в първите 2 дена не успявате да я свалите за дълго. Това именно е защитната реакция на тялото.

Високата температура стимулира и тренира имунната система

Имунната система реагира, за да се пребори с инфекцията и да направи тялото по-силно. Без да работи, имунитетът ви няма как да е добър. Тази съпротива понякога може да причини настинка или висока температура, но това е естествена, адаптивна реакция на тялото, която позволява на имунната система да се задейства на едно по-високо ниво.

При провеждане на хомеопатично лечение симптомите на настинка или грип с висока температура може да е най-добрият признак за повишаване нивото на здраве. Способността за реакция на нашата имунна система може да е била толкова потисната, че тя не е могла да понесе естествения стрес, на който я подлага нормалната обкръжаващата среда. Затова при засилване на жизнената сила в хода на лечението имунитета започва да реагира с настинки и вирусни инфекция, започва да се тренира.

Прекаленото „стерилизиране” на обкръжаващата ни среда и използването на синтетични химикали, като лекарства, изкуствени витамини и средства за сваляне на температура, само правят организма ни по-слаб. Те не позволяват на тялото ни да се адаптира и да придобие естествен имунитет.

Високата температура не е болест

тя е само сигнал на организма, че нещо не е наред и начин той да започне самолечение, като се активира имунната система.

При висока температура се препоръчва пиенето на много вода и  приемането на соли, като например прясно изцеден сок от лимон, грейпфрут, шуслерови соли. Това ще помогне на тялото ви, защото то използва много течности и електролити в опита си да се справи с болестотворните организми. Ако температурата ви достигне 40 градуса, можете да правите обтривания с вода и оцет, лед под мишниците, даже да си вземете хладен душ, за да я свалите и да предотвратите потенциално увреждане на важни органи.

Разбира се всичко трябва да е в разумни граници – винаги се консултирайте с лекар, ако температурата ви не спада и остава над 39.4 в продължение на повече от четири дни. Ако високата температура ви кара да се чувствате много зле, имате затруднено дишане или конвулсии, незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

Източник: Homeo Art 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара