Днес е последният ден от Софийския панаир на книгата в НДК и ако още не сте го посетили, ето няколко скромни препоръки какво да търсите.

200693_bАко можете да си купите само една книга, нека тя да бъде „Три ябълки паднаха от небето“ на Нарине Абгарян. Историята е арменска, провинциална, уж обикновена, но така наситена с надежда, доброта и красота, че е цяло чудо как може да побере толкова човечност в едно село и в 200 страници. Искрено се надявам, че издателство „Лабиринт“ ще издаде и други книги на арменската авторка.

И понеже идва Коледа, което е най-подходящото време за красиви приказки (пък нека бъда обвинена в сантименталност), личният ми списък продължава с „Къщата на края на нощта“ на Катрин Банър.

203516_bНаистина е удивително как англичанка, родена в мрачен Кеймбридж, може да нарисува във въображението си един измислен средиземноморски остров, пълнокръвен и топъл, с дъх на южни страсти и морета. „Къщата на края на нощта“ е сага за няколко поколения, които в изолацията на своя остров, близо до Сицилия, преживяват любов, война, политически борби, и религиозна мистика. Все едно четете Лаура Ескивел.

202262_b„Любовникът“ на Маргьорит Дюрас е абсолютна класика. Романът между 15-годишно момиче и много по-възрастен от нея китаец в Сайгон би звучал скандално и безвкусно, разказан от всеки друг. Но Дюрас е специална. При нея цинизмът е елегантност, а тъгата е изискано състояние. В крайна сметка кой би си позволил да съди някого, разказал чувствата си толкова красиво?

Като стана дума за чувства, сега е моментът да си набавите „Кладенецът“ на Веселина Седларска.

203767_b (1)В него Веселина се гмурва надълбоко в кладенеца на подсъзнанието, за да открие истински бисери на дъното. И това е написано с мъдрост и най-искрено човеколюбие. Точно каквато е самата Веселина дори в своите публицистични текстове.

Сред задължителните четива, които можете да откриете на Панаира, е новата книга на Джонатан Франзен „Чистота“.

chistotaФранзен вече е удостоен с титлата „велик американски писател“ от списание „Тайм“ и критиката по света е единодушна, че това е жив класик. Ако сте прочели „Поправките“ и „Свобода“, нямате нужда от допълнителни препоръки. Ако не сте, няма какво да чакате – Франзен е безмилостен към обезличаването на съвремието.

Доста хора, на чието мнение разчитаме, твърдят, че „Последната територия“ на Момчил Николов е най-добрата книга от български автор напоследък.

Poslednata-Teritoriya-1b-701x1024При това става дума за световен роман, изграден върху теориите на Юнг за сънищата, в който липсва зациклянето на тема носталгия, преход и прочие национални комплекси. Реално и въображаемо се сплитат в сюжета върху тънката граница между живота и смъртта, където е царството на съня.

Най-дълбоките подсъзнателни двигатели на човека раждат най-стабилната му опора – вярата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара