Националният комитет „Петър Димков“ тържествено ще отбележи 130-ата годишнина от рождението му с юбилейна вечер днес от 19 ч. в залата на НАТФИЗ. Входът е свободен за всички, които искат да почетат паметта на народния лечител и будител. Патрон на тържеството е проф. Огнян Герджиков.

petar-dimkov

Петър Димков е висш офицер, предвождал героично в три войни поверените му военни части. Раняван е многократно и награждаван с най-високите военни отличия. Обгрижвал е с много отговорност войниците си и не е допускал смъртта на нито един от тях в избухващите епидемии на фронта.

Служил е в 14 гарнизона в страната и в мирното ни време навсякъде е оставил следи за поколенията от строежи и дела, плод на гениалния му организаторски талант и неуморен труд, на ум и сърце, отговорни пред Родината. Именно той спаси, с риск от военен съд, родната къща на Левски в Карлово.

След пенсионирането си през 1936 г. и до края на живота си той отдава всичките си сили за издигане на духовното и физическото здраве на българите, помага на страдащите – безотказно и безкористно. Лекува всичките си пациенти безплатно. Петър Димков е родоначалник на ирисовата диагностика у нас. Той смята, че няма нелечима болест, но настоява, че здравето на душата е точно толкова важно, колкото здравето на тялото.

Рецептите на Петър Димков

В програмата участват: солисти от ансамбъла на Нешка Робева, певецът Симеон Симеонов, хор „Евера”, фолклорна група от 144 СОУ „Народни будители”, дует „Рукатка”, солисти от камерен оркестър”Класика” и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара