Дехидратацията е често срещан и добре познат проблем – когато хората не приемат достатъчно вода, тялото не може да функционира пълноценно и това води до редица усложнения…

По малко са тези, обаче, които знаят, че прекомерната консумация на течности също може да представлява значителен риск за здравето ни!

Ето защо, в тази статия ще се запознаем подробно с т.нар. свръххидратация – или прекомерен прием на течности.

Последствия от прекомерния прием на вода

Прекомерният прием на вода, известен още като свръххидратация, водно натравяне и хипонатриемия, възниква, при прием на прекомерно количество течности, надвишаващо капацитета на тялото да елиминира излишъка от тях чрез уриниране.

Последствията са няколко:

 • Електролитен дисбаланс – намалено количество на електролити, , които поддържат течността в клетките ни в оптимални нива. Нарушеният баланс води до подуване на клетките поради прекомерния приток на вода в тях.
 • Мозъчен оток – повечето органи могат да понесат известна степен на клетъчно разширение обаче, мозъкът, затворен като в кутия в твърдия череп, е особено уязвим към такова подуване. А това може да доведе до различни неврологични симптоми и потенциално животозастрашаващи усложнения.
 • Разреждане на кръвта – при изтощителна тренировъна програма или след тежко физическо натоварване, много хора бързат да се хидратират с голямо количество вода наведнъж, но това също е потенциален проблем, тъй като съществува риска от разреждане на кръвта, известно като хипонатриемия- иски концетрации на натрий (също електролит) в кръвта.
  Крайно-ограничаващи диети като т.нар. водни пости също увеличават риска от развитие на хипонатриемия.

Как да разпознаеш свръххидратацията?

Признаците и симптомите на свръххидратация могат да бъдат едва доловими и лесно да се объркат с други състояния. Ранните признаци включват:

 • Гадене и повръщане
 • Главоболие
 • Постоянна умора
 • Мускулна слабост
 • Объркване и затруднено фокусиране
 • Замаяност

Ако не се вземат навременни мерки обаче, водната интоксикация може да прогресира до по-сериозни неврологични ефекти.

Как да избегнеш свръххидратацията?

 • Слушай тялото си: Не се чувствай принуден/а да пиеш вода, когато не си жаден/а. Жаждата е естествен механизъм, който ти подсказва кога имаш нужда от вода. 
 • Проследявай консумацията си на вода: Записвай колко вода пиеш на ден, за да можеш да следиш дали не прекаляваш. Можеш да използваш приложение за хидратация или просто да си водиш дневник.
 • Обърни внимание на цвета на урината си: Светложълтата урина е добър знак, че си правилно хидратиран/а. Тъмната урина може да е признак, че пиеш прекалено малко вода, а напълно прозрачната – че прекаляваш с нея.
 • Яж храни, богати на вода: Много плодове и зеленчуци, като диня, краставица, маруля и др. съдържат голямо количество вода. Тези храни могат да ти помогнат да се хидратираш добре, без да приемаш прекалено много вода наведнъж.

В заключение…

Както прекомерната хидратация, така и дехидратацията крият сериозни здравни рискове, ако не им се обърне необходимото внимание навреме.

За щастие, с усвояването на няколко прости практики за хидратация и осъзнатост към нуждите на тялото си, е възможно да поддържаш оптимално ниво на хидратация всеки ден, без да се излагаш на риск от де- или свръххидратация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара