Тайната на младостта може да се крие в броколито, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Откритието може да доведе до създаването на хапче срещу стареене, благодарение на което хората да се радват на добро здраве в годините си на „здрач“, вместо да са болни и немощни, смятат авторите на изследването от университета „Еймъри“ в Атланта, САЩ.

Броколито често е възхвалявано като суперхрана, осигуряваща защита срещу затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и рак.

Настоящото проучване е установило, че индолите в зеленчука помагат на червеи, мухи и мишки да запазват подвижността и издръжливостта си, въпреки напредването на възрастта.

Ръководителят на изследователския екип професор Даниъл Калман и колегите му извеждат понятието „здравословна продължителност на живота“ – времето, през което хора или животни остават активни и противодействат на стреса, докато остаряват.

През идните десетилетия се очаква болестите на старостта да стоварят още по-тежко бреме върху здравните системи. В резултат на това се повишава интересът към въздействието върху здравето на микробите, обитаващи човешкото тяло.

„Все още не знаем как чревната микробиота упражнява ефектите си, но сега поне сме наясно с един механизмите. Индоли, въздействащи благоприятно по редица начини, се произвеждат от различни типове бактерии чрез разграждане на аминокиселината триптофан“, казва професор Даниъл Калман.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара