Усещали ли сте миризмата на есенна шума, миризмата на земя, миризмата на топъл уют? Усещали ли сте уханието на първите хризантеми, буквално замайващи сетивата, на горещо какао, на дъхава дюля? Виждали ли сте най-красивите залези – огненочервени – обагрящи цялото небе в бакърено стичаща се страст? Усещали ли сте онзи опияняващ допир на есента? Такъв досег те връхлита до дълбините – буквално дълбае същността, за да положи там най-стаените, най-свидните въжделения, да ги завие с най-пухкавото одеяло и да им даде омайното обещание за ново раждане. Есента винаги е обещание за щедрост, богатство и благодат. Тя е обещание за печени ябълки и топли прегръдки, за нежен танц на листата и за прибиране при себе си, където жарта в камината нежно шепти.

Никак не е случайно, че есента ни приканва

да обърнем внимание на своята женска природа,

да погледнем навътре към себе си, така както листата се прибират в земята. Неслучайно през есента искаме да се поровим в пръстта, да засадим там семенцата, които напролет ще дадат своите цветове, да приберем слънцето и да го скътаме в домовете, в зимнината, в първите бръчки, в душите ни.

Не е ли състоянието на менопауза като есента – най-красивият сезон, най-щедрият, най-яркият?  Не е ли менопаузата есента на жената – златна, хармонична, натежала от кехлибарени гроздове, от усмихнати дни, от раздадени въздишки и ласки, натежала от горчиви обещания и най-нежна обич, натежала от любов?

Съвсем погрешно се счита, че периодът на менопауза е болестно състояние. А това по-скоро е един от най-красивите периоди в живота на жената – мъдър, топъл, като прегръдка на любим шал, като усмивка на отлежало вино, като ухание на уют. Да, липсва му безрасъдството на лятото и наивността на пролетта, но пък притежава опита и дълбочината на океана, стихийността на вулкана и поезията на времето.

Менопаузата не е заболяване, което трябва да се лекува. Това е напълно естествено състояние – преходен етап в живота. Представлява край на менструацията. Това не е внезапно събитие, а постепенен процес. Повечето жени стават свидетели как техните майки, лели, баби преминават през това състояние и гледката най-често никак не е приятна – напълняване, чести зачервявания, горещи вълни, нервност, а не на последно място и проблеми с костите. Може би това е отговорност на цялото общество. Всъщност осмислянето и правилното тълкуване на този период определя отношението ни към него. Защото макар това да е край на менструацията, всъщност е ново начало. В повечето случаи това е период, в който сме приключили ангажиментите и тежката отговорност за отглеждането на малките си деца. Те вече са пораснали и нямат толкова силна нужда от нас. Станали са разумни, големи хора и се справят сами в живота. Може би това е периодът, в който е време да се завърнем към себе си, да обърнем внимание на собствените си нужди и желания, да се погледнем смело и да потърсим онова момиче у себе си, което сме били преди да станем съпруги и майки.

Какво се случва реално в организма ни и защо изпитваме тези тежки симптоми?

На теория, когато една жена наближи 40-те години, яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон и освобождаването на яйцеклетки е все по-рядко. Това предизвиква голямо разнообразие от промени в тъканите, включително тези на матката, пикочния мехур, уретрата, гърдите, костите, сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, кожата, косата и лигавиците. Въпреки че това състояние е напълно нормално, много жени изпитват много тежък дискомфорт. Най-честите симптоми по време на менопаузата са: горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние, промени в настроението, раздразнителност, проблеми с концентрацията, вагинална сухота, тежки кръвоизливи, умора, депресия, главоболие, сърцебиене, качване на тегло, косопад, чупливи нокти и суха кожа.

А ако приемем, че сме част от природата и открием онази частица у себе си, която да засадим и да поливаме с есенните дъждове, ако се доверим на природата и даровете, които тя ни предоставя, може би ще избегнем неприятните симптоми през този период.

Но за да се роди есента в жената, е нужно тя самата

да е открила своята хармония, своя вътрешен мир

и не на последно място да е намерила своя съвършен хормонален баланс. Защото хормоналните ритми са същите, които съвпадат с природните, рисуват същите танци и използват същите изразни средства  – те са тези, които определят поведението и настроението ни. Те ни даряват онова „разцъфване“ или „повяхване“. Те са отговорни за сияйната кожа и бистрия тен, за лъскавата коса и за онази мекота в погледа, която буквално твори чудеса. Те с размах решават на кой сезон ще сме подчинени.  А същината им винаги съвпада с природата. Женският цикъл е природният цикъл. Затова, ако поради някакви причини настъпи хормонален дисбаланс, това означава излизане извън естеството. Tогава знаците стават ярки и контрастни – раздразнителност, апатия, депресия, вяла коса, повяхнала кожа. Защото жената е изгубила себе си, чувства се извън себе си, извън собствените си понятия.

Ако и вие търсите красотата на есента в себе си, ако цялото ви същество копнее за аромата на хризантемата, който да ви обгърне, а в същото време се усещате не на място, разпилени, раздразнителни, изморени и вели, то може би е време да помислите и да откриете собствената си хармония. Едно малко хапче, събрало в себе си мъдростта на природата, нейната красота, изящество и мощ, ви дарява хармония и красота. Лейди Хармония дарява с мекота и блясък, които могат да бъдат отражение само на вътрешния мир и баланс.  Лейди Хармония съдържа натурални екстракти с благотворно влияние върху женското здраве.

  • Без да съдържа хормони, по напълно естествен и плавен начин подпомага хормоналния баланс в организма, нормалното протичане на менопаузата.
  • Действа срещу мастните отлагания и целулита.
  • Влияе благотворно върху кожата, косата и съединителната тъкан.
  • Поддържа здравината на костите и кръвоносните съдове.

Лейди хармония е изцяло натурален. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc

Facebook Twitter Google+

0 Коментара