Менопаузата е естествен биологичен процес в развитието на женския организъм и е свързан с намаляване на функциите на женските полови органи, промяна в хормоналния статус и подготвяне на организма към прекратяване на възпроизводителните способности.

Д-р Зорина Петрова, фармаколог

Този период е свързан с ендокринни промени (намаляване на естрогените), психически промени (лесна промяна на настроението, склонност към депресии, безсъние, повишена тревожност) и соматични промени (повишаване на теглото, сърцебиене, горещи вълни и др.).

Обичайният период за настъпване на менопауза е около 50 години, но може да възникне и по-рано в резултат на медицински интервенции по повод друго заболяване.

И тук, както и при всеки друг период в развитието на женския организъм, консултацията със специалист гинеколог е полезна и необходима. Освен, че ще получите точна и вярна информация за конкретното ви състояние, вашият гинеколог ще ви насочи и към най-подходящите средства, които да вземете, за да преминете през този период гладко и неусетно.

Препоръките най-често са в няколко направления:

  • Промяна в начина на живот – намаляване на стреса и напрежението; здравословно хранене и поддържане на добра двигателна активност
  • Медикаментозна терапия – хормонзаместителната терапия се прилага по лекарска препоръка и под лекарски контрол.
  • Хранителни добавки – в основата си тези продукти съчетават природни продукти, които повлияват благоприятно основната симптоматика

За ефективността на хранителните добавки има голямо значение какво се включва и в каква комбинация. Често тези вещества вложени в комплекс имат синергично действие и водят до много добри резултати при редовно приложение.

Фемибаланс е продукт, който съчетава в себе си най-важните и най-нужните вещества и микроелементи, които могат да повлияят благоприятно процесите по време на менопауза.

Изофлавоните са органични съединения, които имат действие подобно на естрогените без да са хормонални средства.

Фемибаланс съдържа соеви изофлавони и изофлавони от екстракт от Червена детелина. Те повлияват вегетативните реакции и подпомагат поддържането на нервната система. Eкстрактът от Цимицифуга има благоприятно действие върху общото физическо и психическо състояние, а екстрактът от Хмел намалява тревожността, подобрява съня и има мощно антиоксидантно действие.

Допълнително комплексът съдържа и Витамин B6 (пиридоксин хидрохлорид), Биотин и фолиева киселина. Този витаминен комплекс регулира метаболизма на протеини и въглехидрати, кръвотворенето, психиката и имунната система.

Добавеният Витамин D дава своя полезен принос към костно-мускулната система (която страда при намаление на естрогените) и допринася за добра имунна защита.

Включването на фибри – инулин, в продукта, е допълнителна грижа за здрав храносмилателен тракт, а оттам и добро храносмилане, метаболизъм и защитни сили.

Фемибаланс е подходящ за жени в менопауза, подпомага контрола на неприятните симптоми и е правилен избор за по-леко преминаване през този жизнен етап.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара