Български фонд за жените разказва за “Невидимата първа линия” –  благотворителна кампания в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие като помагат на пострадалите жени и деца.

Центровете са едва 17 за цялата страна, а услугите, които предоставят, са системно недофинансирани.

По данни на Европейската агенция за човешки права (FRA) и според СЗО,

всяка трета жена е жертва на насилие,

а от началото на противоепидемичните мерки и изолацията се наблюдава влошена обстановка в много домове. Според медийни публикации, от началото на COVID-19 пандемията, поне 42 жени изгубиха живота си, убити от свои бивши или настоящи партньори, синове, бащи или други близки до тях мъже. Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за ръст на сигналите с около 30%, а

Прокуратурата съобщава за тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 г.

Домашното насилие е скритата пандемия, която отдавна е превзела много домове в България и е различна от тази, предизвикана от коронавируса. Случаите на жени и деца, пострадали от насилие, които търсят подкрепа в момента, са много по-тежки и изискват незабавна помощ и защита.

Чрез кампанията “Невидимата първа линия” Български фонд за жените цели да разкаже историите на психолози, юристи и социални работници от организациите, които работят на първа линия като предоставят юридически, психологически и социални услуги, управляват кризисни центрове за временно настаняване, консултативни центрове, горещи телефонни линии за помощ и мобилни услуги в цялата страна и да набере средства за техните спешни нужди. Сред тях са мерки срещу разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от временните приюти и др.

Центровете, до които ще достигнат даренията, за да продължат да помагат на десетките жени и деца, с които работят всеки ден, се намират в градовете: Варна, Димитровград, Дупница, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, София, Търговище, Хасково и други.

Кампанията може да бъде подкрепена по следните начини:

  • на info чрез дарение по сметка или с карта
  • в Платформата.бг
  • с DMS SILNA на 17 777
  • на касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Дарилите 50 или повече лева ще получат като подарък специално създадената документална книга „Невидимата първа линия“, разказваща истории на специалистите, които работят в кризисните и консултативни центрове, преплетени със съдбите на пострадалите жени и деца, на които те помагат всеки ден. Идеята на книгата е да вдъхне надежда и да покаже героите на деня, които често остават скрити, извън новините по телевизията, но които променят човешки съдби.

Зад каузата на кампанията вече застанаха Avon Cosmetics България, Veolia – Софийска вода, Райфайзен банк, Melon и Британското посолство в София. Книгата ще бъде доставена до дарителите безплатно с любезното съдействие на Glovo-България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара