Планирате да създадете работен кът вкъщи или да обновите вече съществуващия? Работното пространство в дома е все по-важно, особено за хората, които са хоум офис. Ако е добре организирано, то ще отдели вниманието ви от домакинството и ще ви помогне да се съсредоточите върху задачите си.

Независимо дали вашият офис ще е в отделна стая или в ъгъла на дневната например, има няколко основни неща, които е добре да следвате. Те ще ви помогнат да създадете продуктивно работно пространство у дома.

Вижте 10-те съвета на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева, които ще ви вдъхновяват да създадете функционален и модерен работен кът!

  • Местоположението е ключово

Домашният офис може да бъде навсякъде – в отделна стая, тих ъгъл или дори в кухнята. Ключът към избора на правилното място е да помислите къде и кога вършите работата си. Ако сте заета майка, кухненското бюро може да бъде вашето идеално място и централен команден пункт. Ако пък искате да се отделите от ежедневните дейности в дома, изберете някое по-закътано местенце в спалнята или хола.

  • Оставете достатъчно място

Уверете се, че отделяте достатъчно място за работния кът. Важно е да имате свободно пространство около стола, за да сядате и ставате без усилие. Поставете бюрото така, че да се движите свободно между различните зони в помещението. Ако апартаментът ви е прекалено малък, изберете мебел, която едновременно да изпълнява няколко функции – бюро и маса или заложете на падащ плот, който да вдигате, само когато работите.

  • Бюро и стол и без компромис

Изборът на подходящо бюро и стол за вашия домашен офис е от съществено значение. За да се чувствате комфортно, бюрото трябва да е достатъчно широко за вашия компютър и да побира всичко друго, необходимо за работата ви. Добре е ширината му да не пада под 120 см. Ако работите само с лаптоп и нямате много свободно пространство, по-малкото бюро също е добро решение. Ако не искате по цял да стоите на стола, изберете бюро с регулируема височина, за да работите изправени. Относно стола – не правете компромис с качеството и удобството му. Той може да се превърне в интересен акцент в интериора, ако изберете по-смел цвят или дизайн, вместо скучния офис стол.

  • Не подценявайте мястото за съхранение

Мястото за съхранение на документи и други важни за работата ви неща често се пренебрегва при проектирането на домашен офис. Това обаче значително може да повлияе на производителността ви. Предвидете достатъчно рафтове и шкафове, в които да съберете всичко на едно място, за да не се налага непрекъснато да ставате и прекъсвате работата си. Помислете за вашия работен процес. Неговата последователност ще ви помогне за оптималното организиране на пространството. Ако използвате ръководства, речници, справочници или други книги, рафтовете на една ръка разстояние ще ви послужат чудесно!

Планирайте място за онлайн среща

Налага ли ви се водите видео разговори с колеги и клиенти? Ако да, е добре да помислите за вашия фон. Най-добре ориентирайте работния кът така, че да е срещу прозореца, за да влиза достатъчно светлина. Хубаво е зад вас да има стена с рафтове или произведения на изкуството, за да не се притеснявате, че някой от семейството ще се появи изневиделица зад вас. Избягвайте зад вашия работен кът да има врата, както и да гледа към кухнята или коридора.

  • Естествена светлина и изглед

Доброто осветление е от решаващо значение за всеки домашен офис. Изберете място с естествена светлина и хубав изглед, ако е възможно. Поставете бюрото си с лице към прозорците или на място, където екранът на компютъра ви няма да бъде засегнат. Прозрачните сенници или щори помагат за намаляване на отблясъците, без да спират светлината. Ако пък нямате хубава гледка през прозореца, винаги може да завъртите бюрото към любима част от дома, някоя картина или друга красива декорация.

  • Помислете за локално осветление

Лампата на тавана осигурява общо осветление, но за да бъде достатъчно светло във вашия работен кът, особено през късите есенни дни, е добре да помислите и за локално осветление. Започнете с чифт отворени подови лампи в ъглите на стаята. Изберете насочено осветление над бюрото, за да държите задачите си под око. Още два трика да направите вашия хоум офис по-светъл и като изберете светли цветове за стените и поставите огледало за декорация.

  • Скрийте кабелите

Дори перфектният дизайн може да бъде опорочен от оплетени кабели. За да изглежда работният ви кът наистина добре организиран, постарайте се да скриете всички кабели около бюрото. Най-добре изберете безжичен рутер, мишка, клавиатура, принтер или просто скрийте кабелите, за да не се виждат. Добавете отвор на работния плот на бюрото и вкарайте всички кабели под него. Фиксирайте ги, за да не се местят или преплитат.

  • Мебели по поръчка

В повечето случаи работното място трябва да се вмести в точно определени размери, които често са нестандартни. За да оползотворите максимално пространството, изберете мебели по поръчка. Вградените рафтове и бюро ще ви спестят много място и лесно ще ги позиционирате точно там, където имате нужда. Мебелите по поръчка ще ви дадат гъвкавост да се съобразите с наличните характеристики на помещението като: прозорци, контакти, нагреватели, неудобни ниши. Освен това не са чак толкова скъпи, колкото си мислите.

  • Персонализирайте работния кът

Едно от предимствата на работата от вкъщи е, че можете сами да определяте как да изглежда офисът ви. Съчетайте го с дизайна и стила на вашия дом. Помислете какво ви вдъхновява. Това може да бъде произведение на изкуството, колекция от предмети или любим цвят. Включете тези лични щрихи, когато планирате дизайна на вашия работен кът. Това определено ще направи работния ви ден много по-приятен!

Следвайте тези съвети и лесно ще изградите концепция за вашия мечтан работен кът. Това е мястото, на което прекарвате голяма част от деня, така че помислете и за най-малкия детайл. Практичният и красив дизайн ще ви помогне да се фокусирате върху работата, да сте по-продуктивни и целият процес да ви носи по-голямо удоволствие!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара