В Лондон продължават да честват творчеството на артиста с български произход Христо Явашев – Кристо. Преди дни официално бе открита новата му арт инсталация – „Мастаба“, разположена в езерото на „Хайд парк“. Тя е част от изложбата на Кристо и покойната му партньорка Жан-Клод в британската столица, която включва скулптури, рисунки и снимки от последните 50 години.

В последното десетилетие интересът на журналиста Евгения Атанасова-Тенева следва Кристо и неговите артистични изяви по целия свят, документирайки ощепроектите „Портите“ в Сентръл Парк и „Големият въздушен пакет“ в Оберхаузен. През 2016 година тя е част от международния екип на „Плаващите кейове“, където работи и води ценни разговори с твореца. Именно край италианското езеро Изео се ражда идеята да разкаже в отделна книга за този проект, макар че продължава да събира ценни свидетелства и за бъдещата автобиография на Кристо, която подготвя.

В новата книга, издадена от „Книгомания“, тя разкрива любопитни факти за връзката на придобилия световна известност проект „Плаващи кейове“ с България, която не се дължи само на българския произход на артиста. Това проличава още от заглавието – „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“.  Всеки ден от живота на Плаващите кейове е отделна история, сглобена от множество малки случки. Колективният спомен включва разказите на шофьорите на автобусите, на машинистите на влаковете, на полицаите на пропускателните пунктове, на чистачите, продавачите на сладолед, на служителите в общината. Своите кейове имат и капитанът на ферибота, дядото с рибарска лодка от острова, семейството, чието дете проходи върху платформата, бабите на пейките, покрай чиито врати минава златистата драперия. Преживяванията са много повече, отколкото са кубчетата, които изградиха пътеките над водата. Никога няма да чуем и научим всички, няма да ги узнае и авторът Кристо. Всеки ще помни специалното нещо, което му се е случило един път в живота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара