На 20 ноември зала 1 на НДК посреща световното шоу Breakin` Mozart – изумителна синергия от класическа музика, зрелищни брейкденс съчетания и новаторска хореография.

Мултимедийният танцов спектакъл среща на една сцена Моцарт с брейкденса и комбинира ефектно модерните елементи от ърбан културата с изяществото на класическата музика.

Оригиналната постановка се ражда по идея на немския диригент и режисьор Кристоф Хагел и танцувалната школа по брейкденс Dancefloor Destruction Crew по време на Моцартовия фестивал във Вюрцбург през 2013 и от тогава покорява публиката в цяла Европа още от първия акорд и движение.

Талантливите брейкъри успяват да интерпретират изключително атрактивно чрез танците си музиката на австрийския вундеркинд. Breakin` Mozart показва нагледно, че творбите на Моцарт могат да звучат модерно – фънки, рокенрол, дори – техно. А в ролята на Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ се превъплъщава колоритното американско сопрано Darlene Ann Dobisch. Резултатът е атрактивна хармонична магия от звук и визия на сцената, в която акробатничите движения не са самоцелни, а показват дълбокото разбиране на концепциите в музиката на Моцарт от брейкърите.

Прочутият диригент, пианист и оперен режисьор Кристоф Хагел живее и работи в Берлин. За свои учители признава Ленард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. Обичан е еднакво от публиката и критиката и владее до съвършенство мелодиката на класическата музика. В концертите му на фокус винаги има и някой нестандартен елемент, което ги прави и малко провокативни, и малко неочаквани. През 1997, например, поставя операта „Дон Жуан“ на неподозирана локация – в берлинския техно клуб E-Werk. Следващата година поставя „Вълшебната флейта“ на Моцарт в подлеза на метрото пред Бундестага, което му спечелва мигновена световна слава! Хагел винаги държи да бъде и диригент, и режисьор на мащабните си продукции, а те вече имат статут на институции в културния живот на Берлин. Междувременно, Хагел отделя време и да продуцира нови мюзикъли с деца и млади таланти.

Има награда ECHO Classic от 2000 за постановката Flying Bach, с която гостува и в България миналата година. Това е първият му кросоувър проект между класическа музика и брейкденс, с който разпродава театри, опери и концертни зали по целия свят.

Dancefloor Destruction Crew са безспорно най-успешните брейк танцьори на Германия, но марката DDC е вече позната в цял свят. Поразяващият им стил и умения два пъти им печелят първо място на световния шампионат по брейкденс – Breakdance World Champion. През 2013 трупата получава престижната European Dance Award за най-добро танцово съчетание. Още с появата си танцьорите от DDC се превръщат в сензация заради оригиналните си и смели хореографии и стабилна дисциплина и се включват в много световни телевизионни и филмови продукции.

Участието на DDC в Breakin’ Mozart е също толкова важно, колкото и това на Хагел – танцьорите отдадено работят по създаването на хореографията и цялостната концепция на спектакъла. Те са отговорни за различни елементи – от визуалните, аудио и дигитални ефекти до рекламирането на шоуто.

Билетите за шоуто са на цени от 40 до 70 лв. и вече са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на НДК. В страницата на събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара