Добре знаем, че водата е от съществено значение за живота. Тя играе решаваща роля в множество телесни функции, като регулиране на телесната температура, усвояване и транспортиране на приетите хранителни вещества и смазване на ставите.

Затова и дехидратацията е често срещан и добре познат проблем – когато хората не приемат достатъчно вода, тялото не може да функционира пълноценно и това води до редица усложнения…

По малко са тези, обаче, които знаят, че прекомерната консумация на течности също може да представлява значителен риск за здравето ни!

Ето защо, в тази статия ще се запознаем подробно с т.нар. свръххидратация – или прекомерен прием на течности. Ще разгледаме причините и рисковете за появата на този проблем и ще уточним как да поддържаме здравословни нива на хидратация, без да прекаляваме с нея.

Какво означава свръххидратация (водна интоксикация, хипонатриемия)?

Свръххидратацията, известна още и като водна интоксикация или хипонатриемия, възниква, при прием на прекомерно количество течности, надвишаващо капацитета на тялото да елиминира излишъка от тях чрез уриниране.

Това води до дисбаланс на електролити – електрически заредени елементи, които поддържат течността в клетките ни в оптимални нива. Ето защо електролитният дисбаланс (основно на натрий) води до подуване на клетките поради прекомерния приток на вода в тях.

Докато повечето органи могат да понесат известна степен на клетъчно разширение обаче, мозъкът, затворен като в кутия в твърдия череп, е особено уязвим към такова подуване. А това може да доведе до различни неврологични симптоми и потенциално животозастрашаващи усложнения.

Кръвните клетки също не реагират добре на прекомерния воден прием.

При силна загуба на електролити

(след тежко физическо натоварване, обилно потене и т.н.) много хора бързат да се хидратират с голямо количество вода наведнъж, но това също е потенциален проблем, тъй като съществува риска от разреждане на кръвта – състояние, известно като хипонатриемия (от латинското „hypo“ – „недостатъчно“ и „natrium“ – „натрий“).

Хипонатриемията се определя като серумна концентрация на натрий от 135 mEq/L. (при нормални нива на натрий в кръвта от 136-145 mEq/L.)

Важно е да се разбере, обаче, че точното количество приета вода, представляващо риск от „свръххидратация“, варира значително в зависимост от индивидуалните фактори при всеки човек, включително:

 • Възраст:

Бебетата и възрастните хора са изложени на по-висок риск от свръххидратация, поради по-слабата си бъбречна функция;

 • Здравословни състояния:

Прилежащи медицински състояния като бъбречни и чернодробни заболявания и сърдечна недостатъчност също могат да повлияят на баланса на течностите в тялото и да го направят по-податливо на хипонатриемия;

 • Прием на някои медикаменти:

Някои лекарства силно увеличават жаждата или пък влияят негативно на бъбречната функция, като и в двата случая рискът от задържане на прекалено много течности в тялото е завишен;

 • Ниво на активност:

Изтощителната тренировъчна програма (а и всеки друг вид силно физическо натоварване) може да доведе до повишена загуба на течности и електролити, посредством потене, което налага по-висок прием на течности и електролити за повторно постигане на баланс. Но както споменахме по-горе – ако се прекали с количеството приета вода (без електролити в нея), има риск от водна интоксикация;

 • Фактори на околната среда:

Горещата и влажна среда също може да увеличи производството на пот, водейки до същите рискове като при завишената физическа активност.

 • Някои диети:

Крайно-ограничаващи диети като т.нар. водни пости също увеличават риск от развитие на хипонатриемия.

Следователно, фокусирането единствено върху произволното правило „осем чаши вода на ден“ може да бъде подвеждащо и потенциално опасно за тези от нас, които влизат в една или повече от гореописаните категории.

Симптоми на свръххидратация

Признаците и симптомите на свръххидратация могат да бъдат едва доловими и лесно да се объркат с други състояния. Ранните признаци включват:

 • Гадене и повръщане
 • Главоболие
 • Постоянна умора
 • Мускулна слабост
 • Объркване и затруднено фокусиране
 • Замаяност

Ако не се вземат навременни мерки обаче, водната интоксикация може да прогресира до по-сериозни неврологични ефекти. Тъй като мозъчните клетки набъбват с твърде много вода, това може да доведе до тежки състояния като кома и дори смърт.

Ако смяташ, че е възможно да прекаляваш с течностите, обърни внимание на физическите признаци, като например колко често уринираш и какъв е цвета на урината ти. Ходенето до тоалетната повече от веднъж на всеки няколко часа или напълно безцветната урина може да са признаци на свръххидратация.

Диагноза и лечение на свръххидратация

Както вече споменахме, физическите признаци като честотата на уриниране и цвета на течността са добри начални ориентири, но най-надеждният начин за проверка, при съмнение за прекомерен прием на течности, е посредством кръвен тест, с който да се определи дали нивата на натрий в организма са спаднали до опасната граница на хипонатриемията… А понякога се прави и тест на урината, в допълнение към кръвния.

Ако се окаже, че наистина страдаш от хипонатриемия – се налага лечение. Като начините за лечение са различни, в зависимост от сложността на състоянието – от понижен прием на течностите, до интравенозно вливане на лекарства и електролити.

Тези неща, разбира се, винаги трябва да се коментират индивидуално – с лекуващия лекар.

5 съвета за добра хидратация

Ключът към предотвратяването както на дехидратацията, така и свръххидратация, се крие в развиването и практикуването на здравословни навици за хидратация. Ето няколко основни неща, на които трябва да обръщаш внимание:

1. Слушай тялото си:

Жаждата е естествен сигнал от тялото ти, който показва, че се нуждае от вода. Обръщай внимание на тези знаци и дай приоритет на питейната вода, когато се чувстваш жаден. Дръж бутилка с вода близо до себе си през целият ден, за да можеш да се хидратираш редовно, в малки количества, без риск от дехидратация или от прекомерно наливане с вода след продължителна жажда.

2. Следи цвета на урината си:

Както вече споменах, цветът на урината може да бъде полезен индикатор за състоянието на хидратация. Стреми се към бледожълта урина, която предполага адекватна хидратация. Тъмножълтата или концентрирана урина е признак за дехидратация, докато прекалено прозрачната урина пък може да означава свръххидратация.

Но е важно и да се отбележи, че някои лекарства и витамини също могат да повлияят на цвета на урината, така че това не трябва да бъде единственият индикатор, на който да разчиташ за състоянието си на хидратация.

3. Индивидуализирай водния си прием:

Няма универсален отговор за това от колко вода имаш нужда. Още в самото начало на статията обясних защо нуждите на вода могат да се различават значително от човек до човек, в зависимост от фактори възраст, физическо натоварване, здравословно състояние и т.н.

Добра отправна точка е да приемаш поне 4% от телесното си тегло под формата на вода всеки ден. Т.е., ако тежиш 70 кг, то трябва да приемаш около 3 л. вода дневно (70 x 0.04 = 2.8).

Но дори и това не е крайна препоръка, а само начален ориентир!

4. Внимавай с другите течности:

Въпреки че водата е основният ни източник на хидратация, други течности като супи, мляко, сочни плодове и плодови сокове също допринасят за дневния ти воден прием. Вземи ги предвид, когато изчисляваш общите си нужди от течности за деня.

5. Избягвай прекомерната консумация на спортни напитки:

Въпреки че е от съществено значение за попълване на електролитите, загубени по време на усилени упражнения, прекомерната консумация на спортни напитки, съдържащи високо съдържание на захар и електролити, също може да допринесе за свръххидратацията, особено за хора с умерено рутинно натоварване.

Консумирай изотонични напитки само по време и непосредствено след продължително или интензивно физическо натоварване и дай приоритет на водата за общите си нужди от хидратация през деня.

В заключение…

И дехидратацията, и прекомерната хидратация могат да ти докарат сериозни здравословни проблеми, ако пренебрегнеш важността им и не им обърнеш внимание на време.

Но стига да възприемеш някои основни здравословни практики за хидратация и да се вслушваш в уникалните нужди на тялото си, ще можеш да се хидратираш добре всеки ден, без риск от де- или свръххидратация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара