Години наред всичко върви добре, изведнъж той се появява, сякаш паднал от небето. Понякога сух, понякога мазен, но във всеки случай дразнещ. Какво го причинява?

В тъмно облекло винаги изглеждаш супер, но ако имаш пърхот и черната дреха е посипана с бяло… Ужасно! Чувстваш се несигурен, непрекъснато се оглеждаш в огледалото, нервираш се, пърхотът предизвиква стрес. Но и стресът – пърхот.

Който е напрегнат, спи малко или лошо, не би трябвало да се учудва, ако изведнъж започне да се сипе този „бял сняг“ от главата му. Целият организъм се пресилва и кожата на главата не прави изключение. Нормално кожните клетки се подновяват незабележимо и се олющват в цикъл от 28 дена. Ако сте притеснени, този интервал може да се скъси. Отделените рогови клетки се откъсват заедно и се виждат като люспички.

Честото къпане и използването на топли оцветители само влошават състоянието. Кожата се опъва, става чувствителна и податлива на алергични реакции (например спрямо козметични средства за коса), които може да предизвикат зачервявания, сърбежи и пърхот. Същото важи и за големите температурни разлики (например слънцето и топлата пара в сауната).

Срещу сух пърхот

помагат антипърхотните шампоани със специални добавки. Във всеки случай те не са предназначени за продължителна употреба. След няколко седмици е добре да изберете по-мек шампоан, тъй като кожата се омазнява по-бързо от препаратите против пърхот.

Кожните лекари са на мнение, че при мазния пърхот в повечето случаи става дума за по-лека форма на т. нар. себорична екзема.

Възникването на пърхота не е свързано с недостатъчна хигиена. Само когато балансът между овлажняването и мазнината на кожата на главата е чувствително нарушен, възниква идеалната хранителна среда, в която гъбата, причиняваща пърхот, се разпространява прекомерно.

Кожата реагира чрез естествената си самозащита – опитва се да пооправи възможно най-бързо вредите, включва подновяването на клетките на максимална скорост и отлюспва с по-бързо темпо вроговените клетки.

Не експериментирайте прекалено дълго!

Ако пърхотът, въпреки специалните козметични грижи, не изчезне, кожата на главата ви сърби и продължава да се бели, консултирайте се с кожен лекар.

Най-простият начин да премахнете временно кожните люспички на пърхота е да сресвате основно косата си преди миене, тогава може да бъдете сигурни, че всички люспички се измиват с водата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара