Човек от раждането си е заобиколен от различни източници на излъчване, но смартфонът не е най-опасният от тях, написа в статия в портала WeChat ученият Шан Чжинан от пекинския университет Цинхуа, цитиран от БТА.

По неговите думи, засега няма свидетелства за взаимна връзка между мобилните телефони и образуването на злокачествени тумори. Според класацията на канцерогените на Международната агенция по изучаване на рака, подобно излъчване е в категорията 2B и 3. То се развяна на това, изпускано от киселите краставички и кафето.

Но според специалиста Шан Чжинан трябва да се обърне сериозно внимание на канцерогените от първа категория, тъй като те наистина предизвикват рак. Към тях се отнасят тютюнът, слънчевите лъчи и отработените автомобилни газове.

Що се отнася до силното излъчване на мобилния апарат, то зависи от работното му състояние. То е по-силно по време на разговор и предаване на данни, и по-слабо, когато смартфонът е в покой в близост до леглото ни.

Шан Чжинан съветва да се използват слушалки при продължителни разговори за снижаване на въздействието на излъчването върху главата ни. Здравето на живущите в близост до базовите клетъчни станции на джиесема също не е застрашено според китайския експерт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара