Хормонът окситоцин и мозъчните химикали знаят най-добре ролята си в любовта. Този хормон отговаря и за процеса на привързване на новородените към техните майки. А според изследване, направено сред 40 млади, обвързани мъже, окситоцинът кара половинките им да изглежда по-привлекателни за мъжете от непознатите дами, колкото и добре да изглеждат те.

Изследваните мъже са със сериозни връзки поне от 6 месеца и според твърденията им те са страстни. Когато им направили скенер на мозъка, мъжете вдишвали окситоцин или плацебо, като едновременно им показвали снимки на техните половинки, на жени, които познават, но нямат интимни отношения с тях, и на жени, които никога не са виждали. Снимките били подбрани от експерти, така че те да са на жени, които са еднакво привлекателни с изследваните мъже.

На мъжете, на които им е бил даден окситоцин, зоните в мозъка им за наслада и удоволствие се осветявали, когато им била показана снимка на жената, която обичат, но не и когато гледали снимки на непознати. Някои от тези зони на мозъка били активирани и от изображения на жени, които изследваните мъже познават, но не толкова силно, както при снимка на половинката им, което води до предположението, че

окситоцинът прави възлюбените им по-желани.

“Това е наистина интригуващо”, казва Лари Йънг, професор по психиатрия в Емори юнивърсити в Атланта, който не е участвал в групата на изследователите. Това изследване е едно от първите, които показват ролята на хормоните за човешката моногамност (предишно изследване е показало сходни резултати за други бозайници).

Как работи моногамността, е биологична загадка досега. “Сексуалната моногамност е доста “скъпа” за мъжете”, казва водещият автор на изследването, д-р Рене Хърлеман, професор по психиатрия в Университета на Бон в Германия. Той и неговият екип искали да разберат кои химикали допринасят за съществуването на тази практика. Според данните само 3% от бозайниците са моногамни и малък процент като този отразява факта, че от проста биологична перспектива няма много смисъл за мъжките индивиди, които биха могли

да възпроизведат много повече наследници, ако се чифтосват с различни женски.

“При приема на окситоцин от мъжете атрактивността на техните партньори се увеличава в сравнение с атрактивността на другите жени”, казва Хърлеман. И мъжете не осъзнават, че се държат по-различно при прием на окситоцин; всъщност те не правят разлика между окситоцина и плацебото. Не се чувстват превъзбудени – поне според резултатите им при прием на двете вещества.

“Разликата е пренебрежимо малка”, казва Йънг. Не се знае дали това е, защото вдишването на окситоцин няма силен ефект върху мозъка, или защото обикновено окситоцинът променя поведението ни, без да го осъзнаваме.

Това, което е ясно все пак, е, че окситоцинът може да създаде несъзнателни връзки в полза на партньора, вероятно повлиявайки на биологичните механизми зад моногамията. Предишно изследване, проведено от същите изследователи, е открило, че мъжете в моногамни връзки, на които им е бил даван окситоцин, са

поддържали по-голяма дистанция от атрактивните жени в сравнение с необвързаните мъже.

Професор Йънг предполага, че окситоцинът има двоен ефект – не само че прави партньорите по-привлекателни, но и възпира интереса към други потенциални партньори. Той забелязва, че моногамните прерийни полевки (гризачи), които е изследвал, стават доста враждебни към другите женски. “Те развиват много силно предпочитание към половинката си и лека агресия към тези, които не са техни партньори”.

Фактът, че тези пристрастия се наблюдават само при мъжете под влияние на окситоцина, може да е поучителен за тези, които искат да останат верни. Колкото повече се целувате, прегръщате, получавате оргазъм и при други интимни моменти, толкова повече окситоцин се освобождава в тялото.

Йънг казва, че когато това е комбинирано с други приятни изживявания – като правенето на нови и вълнуващи неща заедно – може да засили връзката между партньорите. Изглежда, че окситоцинът е перфектната съставка на аромат с името “Вярност”.

***

По матариали от чуждия печат

Facebook Twitter Google+

0 Коментара