Жените са по-застрашени от мозъчен удар, а мъжете – от инфаркт, показва статистиката. Ето 7 общи симптома, които в никакъв случай не бива да игнорирате, защото могат да сочат инсулт. А при това състояние най-важното е времето на реакция.

Слабост или вцепеняване на крайник

Ако крайниците само на едната страна на тялото ви са изтръпнали, усещате слабост или дори вцепеняване, това може да е мозъчен удар. Всяка половина на мозъка ви отговаря за срещуположната половина на тялото. Така че ако имате нарушено кръвообръщение в дясното полукълбо на мозъка, това ще увреди левите ви крайници.

Едната половина на лицето ви провисва

Отново, засегнатата страна на мозъка ще определи коя страна на лицето ви ще пострада. Ако ъгълът на устата ви е внезапно увиснал или не можете да контролирате изражението от двете страни на лицето си, веднага отидете в спешното отделение.

Трудно ви е да четете или да разбирате реч

Лявата страна на мозъка контролира речта, така че ако усетите удара там, може да изпитате афазия (загуба на способност за разбиране). Това е най-честият симптом на инсулт – нарушаването на способността на мозъка да обработва думи.

Говорът ви е неясен

Друг, но по-рядък симптом на инсулт, е свързан с говора. Диспраксията се случва, когато не можете да контролирате мускулите, необходими за постигане на ясно изразяване.

Страшно главоболие

Силно главоболие е най-вероятно да се появи в случаи на хеморагични инсулти, в които мозъкът кърви вътрешно, което изисква незабавна медицинска намеса. Става дума за най-тежкото главоболие, кото въобще някога сте изпитвали.

Зрението ви е замъглено от едната страна

Подобно на слабостта или изтръпването на крайниците, проблемите със зрението обикновено са едностранчиви. Но вместо да изгубите зрение в едно око, по-вероятно е да загубите едно и също зрително поле и в двете си очи (например нито едно око не може да се види отляво.) Това е така, защото самата очна ябълка и оптичният нерв са добре, но там, където тази информация отива да се обработва в мозъка, може да има повреда в следствие на удар.

Имате проблем с ходенето

Ударите могат да причинят както замаяност, така и загуба на координация. При инсулт можете не просто да усетите изтръпване в единия крак, но и невъзможност да останете прави. Това може да е тревожен неврологичен симптом и заслужава незабавно пътуване до болницата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара