Можеш да създадеш много успешен бизнес и без диплома за висше образование. Или пък имаш диплома, но тя изобщо не ти е полезна. Ето няколко доказани и доста богати бизнесмени, които вярват, че висшето образование е силно надценено.

Ричард Брансън

Предприемачът Ричард Брансън напуска училище на 16-годишна възраст. Има слаби оценки и му е трудно да учи заради дислексия. Но това не попречи на бизнесмена да създаде огромната корпорация Virgin Group и да стане един от най-богатите хора във Великобритания със състояние от 5,1 млрд. долара.

В книгата си „Бизнес в стил Virgin. Това, на което няма да ви научат в бизнес училището “ той предлага да се намали времето за обучение в университетите на една година. Брансън вярва, че това ще позволи на младите хора да започнат да работят по-бързо и да придобият практически умения. Съвременните университети той нарича „студентски складове“.

Хенри Форд

Образованието на Хенри Форд е ограничено до църковно училище и до края на живота си той пише с грешки. Но успява да създаде компанията Ford Motor Company с автомобилни заводи по целия свят и да стане автор на 161 патента. Бизнесменът не счита, че липсата на образование му пречи и дори съди един чикагски вестник, който го нарича „невеж“. По време на процеса адвокатът на вестника се опитва да разобличи незнанието на Хенри Форд, като му задава въпроса: „Колко войници са изпратени от Великобритания в Америка, за да смажат въстанието от 1776 г.“ Бизнесменът не знае отговора, но запазва доброто си самочувствие и отговаря: „Не знам колко войници са изпратени, но със сигурност са се върнали доста по-малко.“

Според Хенри Форд основната задача на човека е да се научи да използва собствения си ум, а не сляпо да разчита на учебници. Той казва: „Най-трудното нещо в света е да мислите със собствената си глава. Това вероятно е причина толкова малко хора да го правят.“ Ето как той коментира хората с висше образование в книгата си „Моят живот, моите постижения“: „Ако исках да убия конкурентите с нечестни средства, щях да им дам орди от специалисти. След като получиха много добри съвети, моите конкуренти така и не успяха да пристъпят към работа.“

Когато умира, Форд оставя състояние, равно на 199 милиарда долара днешни пари.

Питър Тийл

Създателят на платената система PayPal завършва и училище, и университет, но това не му пречи да се изказва критично за образованието. Той вярва, че голям успех в живота може да бъде постигнат и без университетска диплома. За да докаже тази идея, Тийл създава проекта „Братството на Тийл“. Всяка година фондацията избира няколко десетки студенти, които са готови да се откажат от обучението си и да започне свой бизнес, и им дава по 100 хиляди долара. В рамките на две години фондът помага на младите бизнесмени – запознава ги с инвеститорите и помага за разработването на проекта.

Според бизнесмена, собственик на 2,5 милиарда долара, е по-добре да се решават реалните проблеми, отколкото да се гони престижно образование. Още повече, че младите хора (особено в Америка) дълго след завършване на образованието си трябва да изплащат големи заеми. Тийл сравнява висшето образование днес със статута на Църквата през Средновековието: „Хората стават все по-задължени, каато си купуват индулгенции и плащат за надеждата за спасение, която представлява магистърска степен.“

Джон Рокфелер

Американският предприемач, чието име е станало нарицателно за богатство и който оставя състояние от 340 милиарда долара, преизчислено към сегашния курс, не е смятал, че образованието е залог за успех.

Самият той никога не е получил диплома. След гимназията постъпва в колеж в Кливланд, където учи счетоводство, но решава да се задоволи с тримесечен курс. След колежа става помощник-счетоводител, след това счетоводител и накрая инвестира натрупаните си пари в собствен бизнес.

Рокфелер подчертава, че дипломата е само началото на кариера, а не средство за постигане на голяма печалба. В края на краищата никой не оценява някого само по дипломата му. За да станете професионалист, трябва да си поставите цели и да работите упорито, да придобиете практически опит, твърди милиардерът. Рокфелер казва, че „дипломата създава илюзията, че нямате никакви проблеми“.

Стив Джобс

Основателят на Apple и Pixar е отгледан от приемни родители и едно от условията те да го вземат, било да му осигурят колежанско образование. Джобс влиза в хуманитарния Reed College, но го напуска след 6 месеца. В речта си пред завършилите Станфордския университет той обяснява това с две причини. На първо място, таксата за университета била много висока и целите спестявания на родителите му отивали за нея. Втората причина било личното му осъзнаване, че да се учи няма смисъл. Той не знаел с какво иска да се занимава и университетът не му помогнал да реши. Джобс твърди, че напускането на университета е едно от най-добрите решения в живота му. Стив Джобс оставя състояние от 7 милиарда долара.

Амансио Ортега

Предприемачът, основател на модните марки Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti е и Pull&Bear е роден в много бедно семейство в съвсем малко испанско село. Семейството имало още три деца и за родителите му било трудно да им осигурят всичко необходимо. Веднъж в магазина за хранителни стоки 13-годишният Амантио Ортега чул, че продавачът отказва да даде храна на майка му на кредит. Гордото момче тогава решило на всяка цена да стане богат човек. На 13-годишна възраст бъдещият милиардер започва да работи като момче за всичко в магазин-ателие и четири години по-късно основава първата си компания. Амансио Ортега няма време да учи, но става един от най-влиятелните хора в света и за известно време дори се нарежда на първо място в класацията на най-богатите хора на планетата с над 76 милиарда долара. Той казва: „Моят университет е моята професия“.

Уорън Бъфет

През 2010 г. Уорън Бъфет дава $37 милиарда на пет благотворителни фондации, което го прави най-големият благодетел в историята на човечеството. Това не му пречи през 2017 г. да заеме второ място в класацията на най-богатите хора в света според Forbes. Подобно на Питър Тийл, Уорън Бъфет не изоставя университетите, но смята, че висшето образование не е за всички. На среща с американски студенти в отговор на въпрос за балона на образователни кредити, инвеститорът казва, че няма представа къде са му дипломите, те така и не са му потрябвали.  Единствената му полезна образователна инвестиция е бил курс по публично говорене за 100 долара. Освен това нито едно от трите деца на Уорън Бъфет не е получило висше образование. Милиардерът казва: „Трябва през цялото време да си задавате въпроса – каква стойност има това за мен“. Лично той е отишъл в университет, само за да се съобрази с очакванията на родителите си.

Лари Елисън

Както Стив Джобс, така и Лари Елисън е отгледан в приемно семейство. Той завършва училище и постъпва в Илинойския университет, но след 2 години го напуска заради смъртта на приемната си майка. По-късно Лари пробва да учи и в Чикагския университет, но завършва само един семестър и решава да отиде в Калифорния, за да прави кариера. Там създава Oracle – втората корпорация след Microsoft по приходи от софтуеърни услуги. Днес в нея работят 120 000 души по цял свят, а основателят й има състояние от 61 милиарда долара.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара