Водата е най-важният нутриент за човешкия организъм. Човек може да оцелее месеци без храна, но без вода и една седмица ще бъде трудно. Водата е ангажирана във всеки процес в човешкото тяло. Тя представлява от 57% до 78% от нашето тегло. Тя регулира телесната температура /един от методите е потенето, който има за цел да охлажда тялото. Много хора смятат, че потта са мазнини, а тя на практика е вода и електролити/, участва в транспорта на хранителните вещества и кислорода до клетките, също така спомага изхвърлянето на отпадните продукти (метаболитите) вън от нашите тела. Водата помага за поддържането на количеството кръв в организма, за смазването на ставите и различни тъкани в нашето тяло като устата, очите и носа.

drinking-water-filter-singapore-1235578_960_720

Има няколко фактора, които е добре да се знаят, за да можем да контролираме правилно нивата на течности в нашите тела:

  • С напредването на възрастта чувството на жажда става все по-слабо. Поради тази причина не е добре да пием вода, когато вече сме жадни. Наличието на жажда е признак за настъпила дехидратация. За това е важно да изградим навик за прием на вода както в себе си, така и в нашите деца.
  • Цветът на урината е признак за нивото на хидратация. Бистър, бледо жълт цвят означава, че тялото ни е хидратирано. Тъмният цвят е признак за намаляне нивата на вода в нашето тяло. (Важно е да се знае, че при суплементация с витамини, цветът на урината често се променя и потъмнява. Ако това е така, то следвайте приема на вода, който препоръчвам по-долу).

Съвет, насочен към трениращите:

  • При спад само дори на 2% от теглото, в резултат от загуба на течности е възможно влошаване качеството на анаеробните тренировки.
  • Спад само дори на 3% от теглото, в резултат на загуба на течности може да повлияе негативно върху силата.

За възрастни дневната нужда от вода се базира на тегло, активност, метеорологични условия и т.н. Формулата, която можете да използвате изглежда така в табличен вид:

Активност                                Милилитри / кг. телесна маса

Заседнал начин на живот     0,3л. / тегло в кг.

3 тренировки седмично         0,4л. / тегло в кг.

Тренировки всеки ден             0,5л. / тегло в кг.

NB! – при продължителна активност на открито и при високи температури е възможно дневната нужда от течности да се увеличи значително.

Децата от друга страна имат различни нужди за вода от възрастните. Да разчитате на това, детето ви да пие вода, когато е жадно и само ви поиска не е най-оптималния вариант да го държите хидратирано. Приемът на вода и течности е от изключително значение за неговото здраве и в частност за протичане на всички процеси в неговото тяло – нека не забравяме колко енергия изразходва едно дете в игри, докато опознава света.

drops-of-water-578897_960_720

Според Американската национална академия на науките дневните нужди на децата, базирани на тяхната възраст изглеждат така в табличен вид:

Възраст               Дневен прием на течности

От 1г. до 3г.       1 литър

От 4г. до 8г.       1,4 литра

От 9г. до 13+     1,9 литра

Жените, които са бременни или кърмят също трябва да се съобразят със спецификата на нуждите си от вода. Поради особеностите на процесите, които се случват в техните организми специалистите са установили от колко вода на ден се нуждаят те.

Според Американската национална академия на науките жените, които са бременни или кърмят имат нужда от повече вода. Препоръчва се дневният прием на течности да е:

2,4 литра за бременни жени

3 литра за жени, които кърмят

От сайта на WNESS TV

Facebook Twitter Google+

0 Коментара