На 17 януари 1917 г., в Гава, Испания, започва строежът на първата фабрика Roca. Компанията счита датата за свой рожден ден и чества 100 години.

004_02105_00За своите 100 години, от малка семейна фирма, Roca израства до глобален пазарен лидер в своята област и затвърждава позициите си в повече от 170 страни. Испанската Roca Group предвижда нов растеж и обяви финансовите резултати за 2015 г. като най-добрите от 2007 г. насам. Те показват, че компанията е достигнала оборот от 1,717 милиона евро. С увеличение от 4,3% в сравнение с предходната година, това е най-добрият й резултат от 2007 г. насам. Оперативната печалба (EBITDA) е 228 милиона евро, което представлява 13,3% от общия оборот. Данните сочат консолидирана нетна печалба в размер на 83 милиона евро.

Традиционните за компанията пазари (Испания, Швейцария и еврозоната като цяло) са увеличили продажбите с 14,3%, до 932 милиона евро. Те компенсират спадът на пазарите от БРИК и пазари на които Roca Group навлиза. Обезценяването на бразилския реал (-15.8%) и рублата (-25,1%) оказват негативно влияние върху изпълнението на целите на компанията на БРИК пазарите, тъй като те консолидират резултатите си в евро. Въпреки, че оперира в несигурна икономическа обстановка на новите пазари, Групата продължава да увеличава оборота си в местна валута и да завзема пазарен дял. Сред тези пазари, с добро развитие се открояват Индия, Аржентина, Малайзия, Египет и Австралия.

Консолидирането на региона на Югоизточна Европа като център за производство за европейските пазари увеличи производствения капацитет до 2,2 милиона единици продукция през 2016 г.

Успешното развитие на Рока България през последните години е ценен пример за развитието на производствените бази на компанията в региона. Фабриката в град Каспичан е една от най-модерните в Европа, работи на пълен капацитет и продукцията е високо оценена и извън Европа. Страната ни се превръща в обединителен център на представителствата на Roca Group на Балканите (Румъния, Хърватия, Гърция и България), а за добрата съвместна работа и обмяната на опит и идеи говорят резултатите.

Roca Bulgaria factory

Доброто познаване на потребителите и техните нужди, новите идеи, технологии, иновации в продуктите за обзавеждане за баня правят испанската Roca Group, компания с почти един век история, световен лидер в своята област.

004_01491_00Основните инвестиции на компанията неизменно са насочени за проучвания, изследвания и разработка на нови материали и технологии, дизайн и непрекъснато подобряване на предлаганите продукти. Един от водещите принципи за Roca е устойчивото развитие на практика. Системите за икономия на вода и енергия са основна характеристика на продуктите. В последните години, компанията наложи системи за икономия на вода при тоалетните казанчета. Считаният за стандарт двоен бутон 6 / 3 л. вече се заменя от  4,5 / 2,5 л, а тоалетните с иновативната технология Rimless позволяват отлично измиване дори с 2 / 4 л. вода.

Смесителите Roca, друг основен елемент в банята, вече разходват под 5 л./мин., а системите за „студен старт“ и прецизен контрол на температурата на водата значително намаляват разходите за подгряване. Нови материали и покрития гарантират още комфорт при употреба, дълготрайност и лесна поддръжка на продуктите. Компанията работи с редица успешни дизайнери на продукти за баня и предлага широка гама продукти, които да задоволят различните потребности и стилови предпочитания.

Roca Group продължава да инвестира и в развитие на производството. 115 милиона евро инвестиции са насочени основно за създаването на нови производствени мощности (фабрики) или за разширяване на производствения капацитет на съществуващи такива. Целта е Roca Group да отговори на търсенето на големите пазари, които да бъдат снабдявани в близост. Впечатляващи са  разширяването на фабриките в Гливице (Полша), Зноймо (Чехия), Тангшан (Китай), Ланус (Аржентина), както и началото на изграждането на нов завод в Суджоу (Китай).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара