За да държите паметта в спортна форма, започнете да се храните рационалн. Това съветва френският специалист по липидите професор Жан- Мари Бур.

За да имате добре „смазан“ мозък, консумирайте всеки ден 2 грама слънчогледово или царевично масло и 10 грама рапично или соево масло и непременно много витамини, особено от групата В2, подправени с мазнини.

Според д-р Моник льо Понсен най-подходящите храни са: месо и карантия, яйца, от зеленчуците – магданоз, спанак и зеле, житните растения (най-добре житни кълнове), риба, някои плодове, особено бананите. Жалко за любителите на колбаси и дивеч: тези храни почти нямат значение за повишаване на мозъчната продуктивност.

Диетата на мозъка изисква да пренебрегваме възбуждащите средства (кафе, алкохол и цигари), а също и някои лекарства, в частност транквилизаторите (особено бензодиазепините), антидепресиращите и сънотворните, които пречат на процеса на запаметяване, намаляват вниманието и зоркостта.

Спете повече, така ще складирате информация в съзнанието си сънят (и по-точно сънят на сънищата, наречен „парадоксален“) играе решаваща роля в механизмите на запаметяването. По време на дълбокия сън нашият мозък организира цялата постъпила преди това информация. Когато тази фаза на съня е нарушена, това води до затруднения в обучението, усвояването и запомнянето на знанията.

Възрастта не е синоним на слабоумие

Паметта е свързана и с доброто състояние на нашата сетивност, особено на нашите очи и уши, които понякога не функционират добре. Как тогава да запомняме добре информацията? Възприета зле и предадена лошо на нашия мозък, тя ще „излезе“ от него също тъй неточна и неясна, както е и постъпила. На помощ идват очилата или слуховият апарат. Умора, стрес или депресия също играят лоши номера на способностите ни да се съсредоточаваме и да запаметяваме. Колкото до възрастта, нека бъдем спокойни! Тя не е непременно синоним на умствена немощ или на “продупчена“ памет. Нещо повече, с годините и при липса на сериозни заболявания паметта едва-едва се променя.

Ако някои умствени способности се притъпяват с годините (особено тези, които изискват бърза реакция или повишено внимание), в замяна на това други, които искат размисъл, се изострят! Ние сме способни да се учим при всяка възраст. Впрочем специалистите са единодушни в твърдението си, че обратно на „батериите, които се износват само ако си служим с тях“,

мозъкът се износва само ако не си служим с него!

Засега няма открити хапчета за безотказна памет, тъй че всичко, което тренира паметта, е добро за нея: ученето на чужд език, занимаваното с бридж, шахмат, посещаването на лекции, беседи, заниманието с игрословици, упражняването в смятане наум. Най-вече никога да не се примиряваме – няма биологическа фаталност: мозъкът на повечето възрастни хора не показва никакво органическо изменение. Важното е да не приемаме стареенето безучастно и с примирение, а да се поддържаме в интелектуална активност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара