Една от най-съкровените мечти на всяка жена е да притежава добре оформено, слабо тяло. Сигурно едно 80% от жените се стремят да отслабнат и да се сдобият с това тяло-мечта.

Всъщност, ако се поразровим малко по на дълбоко, ще се окаже, че тази мечта не е приоритет само на дамите. За съжаление неправилното хранене, множеството заблуди, породени и наложени от хранителната, фармацевтичната и прочее индустрии, дългогодишните традиции в нездравословното хранене, предавани от поколение на поколение оформиха една лабилна в здравословно (че и психическо) отношение, затлъстяваща нация.

И аз помня как набивах пиле с картофи

с няколко филии хляб в детството си, пържени мекици със сладко и “здравословна” чаша прясно мляко, и даже ми се караха, ако направя опит да си изям мръвката без хляб. Не са виновни родителите ни обаче. На тях нямаше кой да им отвори очите, страхът бе сковал всичко и послушно си теглехме хомотите. В последствие изобретенията на цивилизацията и “революцията” на бързото хранене пък съвсем ни довършиха.

Парадоксът днес е, че хората с наднормени килограми не ядат много, изтезават се с всевъзможни диети в стремежа си да се видят отново слаби и леки, но килограмите не изчезват. Ключето не е само в количеството храна което поемаме, ами в качеството, във вида храни, правилното им комбиниране в правилния час на деня. Няма начин да закусваш в 12ч. със солети и Активия, след обяд да хапнеш малко “здравословни” бисквити, или една разтворима супичка, а вечерта

да се довършиш с пица и бира … и да отслабнеш.

А в същото време си оставаш гладен и неудовлетворен. Не съм привърженик на отслабване с глад, освен ако не е мотивирано от сериозни здравословни проблеми, и тогава то трябва да бъде прилагано изключително разумно, контролирано и проследявано от специалист.

Това да имаш наднормени килограми не е обидно, не е присъда, не е причина да изпитвате вина. Ние сме социални животни и убежденията, вярванията и стереотипите, налагани от соцуима, от масата ни увличат. Така ни засмукват във водовъртежа си и ни налагат удобно шаблонче, че измъкването от матрицата е доста трудно и изисква осъзнаване, приемане, решителен избор и позволение за промяна.

Да видим обаче какво представлява всъщност отслабването?

В масовия случай, хората просто искат да смъкват килограми, без изобщо да се интересуват от какво точно се е лишило тялото им. Имах един колега, който беше започнал поредната безумна гладна диета. След два дена дойде щастлив да ми се похвали, че кантарът е показал 2 кг. надолу. Алилуя, значи диетата работи! Попитах го дали има представа какво съдържат тези два килограма. Дори не се беше замислил, но се сети, че в описанието на диетата пишело, че едва след втората седмица (евентуално) тялото започвало да гори мазнини. (Някой трябва да забрани със закон женските списания, даващи “безценни” съвети!)

А докато дойде втората седмица? Какво точно се случва с тялото ни?

Първите килограми, чиято липса обикновено ви впечатлява при такива диети са нищо друго, освен… вода.

При продължително недохранване, тялото започва да гори активна телесна маса – мускули и органи. Чак след известно време посяга към резерва мазнини.

И ето тук искам да направя едно ясно разграничение:

  • при безумните гладни, зелеви и диети на по една ябълка и кисело мляко на ден вие топите мускули и органи, които след възстановяване на предишните хранителни навици си връщате под формата на мазнини
  • при добре балансиран, контролиран хранителен режим с качествени храни, без глад и лишения изгаряте мазнини. Веднъж овладяни принципите на правилното хранене се превръщат в начин на живот, защото те не ви ограничават, не ви тормозят.. те просто ви помагат да сте здрави, да изглеждате и да се чувствате добре.

Схванахте ли разликата?

Женските списания, модната индустрия, фармацевтичната индустрия (отново), медиите (простете ако пропуснах някой) имат интерес да ви промиват мозъците, да налагат някакви шаблони и идеали за визия, облекло, храна, поведение. Знаете ли, че 90% от глупавите съвети, които ви дават списания като Космополитан са пълен въздух под налягане? Замисляли ли сте се дали мъжете наистина предпочитат визията тип “манекенка” – закачалка за дрехи със стърчащи кокали и нещастно личице?

За манекенките, вечно подложени на диети за да изглеждат “добре” има един много ясен описателен термин “skinny-fat girls“. Демек, тези девойки са слаби, ама чак болезнено гърчави, но в същото време си имат доволно количество подкожни мазнинки, които си личат, че и целулит си отглеждат. Хем слаби, хем мазни.

И категорично не-здрави.

Мечтата за слабо, добре оформено тяло е съвсем реална и постижима. Важното е да сте наясно със себе си – какво точно искате (какви са целите ви), да сте готови да пристъпите към промяна, да имате хъс и постоянство по пътя към постигане на тези цели, и да имате до себе си партньор, човек, който да ви помага и насочва докато придобиете увереност, познания и опитност – толкова, че да съумеете да продължите сами.

Пак всичко опира до избора. И само вие имате свободата и правото да пристъпите към него.

Източник: Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара