Необикновена изложба, замислена преди повече от три години и реализирана блестящо.  „В сянката на Ориента” де факто е първият успешен международен проект, осъществен по оригинална идея на българска институция (а именно, СГХГ).

Важно е да се отбележи, че мисията на тази експозиция е свързана с представянето на вдъхновяващ визуален разказ, разположен в няколко интересни епохи: през втората половина на XIX и първата половина на XX век.

За първи път по подобен вдъхновяващ начин са подредени силните енергии на някои от най-добрите творби на значими художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия. Творчеството им, по един или друг начин, е повлияно от темата за особеното развитие на изкуството на Балканите именно в сянката на Ориента, но не само това ги сродява.

Амбицията на изследователския екип към изложбата е не само да срещне зрителя с важни и лесно разпознаваеми произведения на съответните автори, които са част от историята на изкуството на четирите балкански държави, но и да направи самостоятелно изследване на тези сякаш отдавна изчезнали епохи, през призмата на носталгията, въоръжена с любопитство. Не е без значение също, че проектът се реализира в партньорство с Националната галерия на Гърция в Атина, Националната галерия на Румъния в Букурещ и галерия „Матице” в Сърбия, от чиито богати колекции ще пристигнат произведения в началото на септември. Българската публика ще има удоволствието да се наслади на тази интригуваща сюжетна изложба чак до 26 ноември т.г.

От 14 септември до 26 ноември

Facebook Twitter Google+

0 Коментара