Поемете си дълбоко дъх: красива природа, редки птици, възможност за лов и риболов, музеи, паметници, културни събития, древни светилища и църкви, долмени, антични крепости и градове, некрополи и надгробни могили, общо 131 археологически, исторически, художествени и архитектурни обектa… В добавка – мястото, където княз Борис I е приел вероятно християнството, и дори резерват за водни кончета. Всичко това е на територията на малко известната община Средец – в планината Странджа, близо до Бургас.

Die Welt на гости в Дебелт

Почваме обиколката си от Деултум (Девелт), както е било името на античния град, който се е разполагал тук по време на Римската империя. Мястото е представлявало важен икономически и търговски център поради локацията си в близост до морето и до важните търговски пътища, минавали от тук.

Първите сведения за наличието на селище тук са още от XIII в. пр. Хр. – в землището му са открити тракийски могили, а докато го управляват римляните, е било едно от най-богатите на територията на империята. По-късно районът замира, за да бъде възкресен от българския хан Крум, който го превръща в митница – единствената проучена от Средновековието в Европа. В нея византийските императори предавали ежегодния данък, който плащали на българската държава.

Именно тук княз Борис посреща делегацията от Константинопол, дошла в земите ни да покръсти българите – смята се, че тогава, още на място, българският владетел приема християнството.

Това е и единственият обект в България, отличен със знака “Европейско културно наследство”.

Най-видимата забележителност в България

Еркесията или, както някои я наричат, “Българската китайска стена”, е импозантен защитен вал, който се е използвал за граница на държавата от VII век, та чак до XIV в. Макар сега да са добре запазени само части от стената, тя е видима от Космоса дори днес. Можете да си представите за какви размери става дума.

Резерват за водни кончета

Кой би предположил, че насекомите могат да превърнат едно място в атрактивна туристическа дестинация? Именно това се е случило тук. Живописният резерват за водни кончета в община Средец е населен с малките ципокрили от пролетта до края на лятото – през този период те жизнерадостно щъкат между водните лилии, рисувайки феерична картина. Цели 19 вида живеят във водата край село Дебелт.

Голямобуковски манастир “Св. Живоприемний източник”

Легендата разказва, че манастирът е построен върху място, посочено от самата Богородица. Коста Янов от Голямо буково бил тежко болен, но Божията майка му се явила насън и го посъветвала да се измие с водата, която и досега извира изпод черквата на обителта. Така той най-накрая открил ефективно лечение, а манастирът станал притегателно място за вярващите в продължение на векове. Вдигнат е през XII век, действащ е досега.

Култов камък

Една от най-големите местни забележителности (буквално и преносно) е т.нар. Голям камък. Самият факт на съществуването му показва, че това е култово място, а в случая се явява такова и по предназначението си.

Големият камък, известен още като Марков камък, всъщност е древно тракийско светилище. Камъкът представлява огромна канара, балансирана върху две други скали. На върха на скалата са издълбани две ямки с формата на стъпки, за които се смятало, че се пълнят с лековита вода – също като водата при Голямобуковския манастир.

Името Марков камък пък е свързано с митичния български герой Крали Марко. Считало се, че при преминаването му през местността на път за Истанбул, героят взел камъче и го метнал зад гърба си. То все още се намира на мястото, на което е паднало. Това камъче е 8-метровият Голям камък.

Според трета версия камъкът е изпуснат от самата Богородица, която искала да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

В наши дни мястото се посещава от жени с репродуктивни проблеми и от хора, страдащи от болести на очите – те идват тук с надежда камъкът да ги излекува.

А във Вили Буково, които се намират на територията на община Средец, освен перфектни условия за почивка срещу 20 лева на човек на вечер, има и езеро за риболов, както и малка зоологическа градина. Зайчета и сърнички подскачат на свобода, има и клетки с екзотични птици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара