Знаете ли, че е възможно определени задължения да се прехвърлят от едно лице на друго?

Описано е в закона, в глава 4 от ЗЗД , чл. 101, който гласи, че: “Tpeтo лицe мoжe дa вcтъпи ĸaтo cъдлъжниĸ в oпpeдeлeнo зaдължeниe пo cъглaшeниe c ĸpeдитopa или c длъжниĸa. Aĸo ĸpeдитopът e oдoбpил cъглaшeниeтo зa вcтъпвaнe, тo нe мoжe дa бъдe oтмeнeнo или измeнeнo бeз нeгoвo cъглacиe. Πъpвoнaчaлният длъжниĸ и вcтъпилoтo лицe oтгoвapят ĸъм ĸpeдитopa ĸaтo coлидapни длъжници. Cъщo тaĸa тpeтo лицe мoжe дa зaмecти длъжниĸa caмo c изpичнo cъглacиe нa ĸpeдитopa. Зaмecтeният длъжниĸ ce ocвoбoждaвa oт oтгoвopнocт ĸъм ĸpeдитopa.“

Третото лице не е нужно да е роднина. Единствено трябва да отговаря на условията, според които банките биха финансирали физическо лице – това са нетня доход, дълг, чисто кредитно минало или досие и т.н. Говорете със служител на вашата банка, понеже тази възможност изцяло се определя от банковата институция и по нейна воля.

Да речем, че заминавате в чужбина – подобни обстоятелства не би трябвало да са пречка кредита да се обслужва и от там. Просто самите вноски ще бъдат превеждани по сметка в банката. Ако пък кредиторът не е съгласен да променя длъжника, сумите по кредита спокойно могат да бъдат погасявани от ваши роднини. За целта първо им превеждате определената сума и те я внасят, където е необходимо. В интерес на банката е да си върне парите, да си ги вземе обратно. Затова, при наличие на желание от ваша страна да погасявате кредита си и да обслужвате вноските, налице са най-различни варианти това да се случва. Като дори не е задължително и нужно да се заменя длъжника, достатъчно е само да е платежоспособен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара