Препоръки за поддържането на оптимален имунитет от д-р Робърт Мелило – американски невролог с над 30-годишен клиничен и изследователски опит. Защо мозъкът е шефът на имунитета“, кое полукълбо за какво отговаря, вкл. за податливостта към инфекции? Какви конкретни антистрес стъпки можем да предприемем още тук и сега? Полезно и приложимо за всички нас, както и за децата с дисфункционалности в развитието.

Повечето хора не знаят, че най-важният фактор за поддържането на оптимално имунно здраве е мозъкът и нервната система. Мозъкът контролира всичко. Той е шефът на цялото тяло, включително на имунната система. Слабата имунна система ни прави податливи на инфекции от типа на вирусните, но пък прекалено силната е предпоставка за автоимунни проблеми като екзема, астма и алергии. Двете полукълба на мозъка работят заедно като основни регулатори на баланса в имунната система.

Лявото полукълбо активира и повишава чувствителността на имунната система, за да се бори с вирусни инфекции.

Дясното полукълбо потиска и изключва имунната реакция, след като сме се справили с „нашествениците“, и не позволява на имунната система да се обърне срещу собствения ни организъм.

Нарушението в баланса между мозъчните полукълба може да има сериозен ефект върху имунното здраве. Изследванията сочат, че той е основна причина за проблеми в развитието като Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), аутизъм, дислексия, биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), тревожност и др. При всички тях се наблюдават и имунни нарушения. Децата и възрастните с дефицити в лявото полукълбо са изложени на най-висок риск от вирусни инфекции. Затова рискът е най-голям при децата и възрастните с дислексия, биполярна депресия, обучителни разстройства, посттравматичен стрес и проблеми с паметта.

Ето някои основни мерки, с които можете да си помогнете:

  • Вземайте високи дози витамини за укрепване на имунната система: основните са витамин D, витамин С, омега 3 и ехинацея.
  • Намалете страха и стреса, които активират симпатиковата нервна система. В резултат се потиска имунната реакция и ставате по-уязвими. Освен това състояния като тревожност и спокойствие са „заразни“, а децата безспорно се влияят от родителите си. Занимания като медитация, аеробни упражнения, разходки и градинарство могат да облекчат симпатиковата  реакция и да укрепят имунната система.
  • Най-важното: стимулирайте мозъка! Лявото полукълбо активира имунната система при възрастните и децата. Слушайте радостна музика само с една слушалка в дясното ухо, за да въздействате на лявото полукълбо. Червеният цвят също стимулира лявото полукълбо. Гледайте комедии, защото смехът активира лявото полукълбо. Използвайте вибрации от дясната страна на тялото. А може би най-добрият начин за стимулиране на лявото полукълбо е четенето на хубава, приятна художествена книга, а също така игри като скрабъл (игра на думи) и игри за развиване на паметта.

В период на криза не бива да се фокусирате върху страховете си, а върху онова, което желаете. Използвайте момента, за да създадете мощна визия за бъдещето си и да излезете от изпитанието по-силни от всякога. За целта трябва да начертаете план с конкретни цели и стъпки за действие.

Моят опит

През последните 30 години постоянно усъвършенствам процеса на създаването на мощен план за живота си. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на него. Това е нещо много повече от поставяне на цели и дори намиране на цел, която да ви мотивира. Става дума за визия за живота и план за постигането ѝ, както и за фокусиране върху тази визия, независимо от всичко, което се случва около вас.

Получаваме това, върху което се фокусираме. Ако не знаем какво искаме, ако нямаме ясна, силна визия, ако всеки ден се фокусираме върху нещата, от които се страхуваме, точно тях ще получим. В днешния свят е трудно да поддържаме положителна нагласа и да се фокусираме върху целите си. Социалните медии, имейлите, новините и негативизмът са токсични и пристрастяващи. Нужна ни е ясна визия за това, което искаме, и план, който автоматично ни кара да се фокусираме върху нея ден след ден.

Дясното полукълбо има задачата да възприема света и да търси опасността. То автоматично се фокусира върху страха, освен ако не си създадете система, която да насочва вниманието ви към желаните цели. Целите се раждат в мозъка и префронталния кортекс, но навиците и ритуалите, които автоматизират действията ни, се създават от базалните ганглии. Тази програма е подкрепена от научни данни – затова знам, че работи.

Неотдавна проведох тричасов онлайн уъркшоп (уебинар). В него обучавах хората не само как да се научат да правят горното, но и как да си изработят реалистичен план. С този уъркшоп ще усвоите моята система, с която автоматично ще фокусирате живота си върху нещата, които искате, въпреки разсейващия шум. Уебинарът ще ви преведе през всички стъпки по пътя!

Д-р Робърт Мелило е изтъкнат специалист по неврологични заболявания при децата. С термина „синдром на функционалното откъсване“ той обединява разстройства от аутистичния спектър, СДВХ със и без хиперактивност, дислексия, ОКР и др., с които ежегодно се диагностират над 1 000 000 деца. Разработил е и успешно прилага своя немедикаментозна програма за балансиране на мозъка в домашни условия, изложена в книгата му „Откъснати деца“. През 2019 излезе на български и „Хранителният режим на откъснатите деца“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара