От 4 до 10 дни ще бъдат преместени дните за Националното външно оценяване за 12 клас. Новите дати ще бъдат на 30 май и на 1 юни, те бяха предвидени за 20 и 22 май.

Това стана ясно по време на брифинг на образователния министър Красимир Вълчев в Министерския съвет.

Изпитите след седми клас също се отлагат с няколко дни – за 13 и 15 юни, бяха предвидени за 9 и 11 юни.

Матурите след 4 и 10 клас няма да се отменят. Материалът ще се редуцира. „При всички случаи малко ще се редуцира материалът за изпитите. Ще направим контролно замерване докъде са стигнали училищата“, каза Вълчев. Според него няма проблем в изпитите да бъде включен и само материала до 1-вия срок, но няма да е честно спрямо тези, които са учили. Министърът каза, че ще уведоми учениците и родителите достатъчно рано, като е

възможно част от материала от 2-ри срок да не се включва

в изпитните материали – например да отпаднат последните теми от учебниците.

Вълчев каза още, че най-вероятно няма да могат да се проведат националните кръгове на олимпиади и състезания, ри бала за прием след 4-ти и след 7-и клас в гимназиите може да се отчита постигнатото от учениците на областните кръгове.

Министърът ще предложи на социалните партньори дните от 13-16-ти април, които по принцип са определени за пролетна ваканция, да бъдат олекотени предвид сигналите за прекомерно натоварване на учениците, учещи дистанционно. Идеята е децата да имат по 2-3 часа като занимания по интереси, консултации и психологическа подкрепа.

Министърът каза още, че няма да има единно отучване на материала. Който не е учил през годината, ще отучва юни. Според министъра най-добре би било учениците до 6-и клас да отчуват невзетия материал няколко съботи през юни, но това на значи, че всички учители ще работят въпросните съботи на пълни обороти.

Детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото.

Тези разчети са, ако учебните занятия се възобновят на 14 май.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара