Може да звучи странно, но е факт – жена с чаша вино в ръка като правило не губи нищо от своята женственост и привлекателност. Усещането не е същото, ако държи халба бира или чаша с водка, уиски или ракия. Коя е причината за това? Защо виното се радва на този специфичен естетически ореол, който около бирата и концентратите отсъства?

Виното е по-загадъчно и по-изтънчено от всяка друга алкохолна напитка, поради което докосването му до женската природа изглежда някак естествено, не дразни и не смущава. Заради своята твърде дълга историческа и културна биография то не е само питие, но и нещо много повече – то е социален маркер, знак за престиж, белег за житейска и професионална зрялост, то е мода, бизнес, политика и, разбира се, удоволствие.

Някога виното е било част от привилегирования мъжки свят

В архаичния Рим не било разрешено на мъже до 30 години да пият вино, а за жените забраната била пълна. Законите тогава позволявали не само главата на семейството да следи и наказва за подобни провинения, но също и синът можел да контролира всички жени в дома, в това число и майка си. От ранната римска история е запазен споменът за Егнаций Мецаний, който убил жена си, защото пила вино, и после неговата постъпка била оправдана от митичния цар Ромул. Непримиримият враг на Картаген и радетел за възраждането на суровите праотечески нрави Катон Стари (234-149 г. пр. Хр.) съветвал: “Ако хванеш жена си да пие вино, убий я.” Век по-късно, към края на републиканския период, виното било всекидневие не само за мъжете, но и за римските матрони.

Случаят с Мецаний (понякога наричан и Метелий) през следващите векове често е цитиран като пример за диващина и варварство. В “Кентърбърийски разкази” една от героините на Чосър казва:

Метелий, този селяндур презрян,

пребил жена си с хурката, злодея,

че пила вино. Ако бях на нея,

щях силата си с него да опитам.

След виното Венера най-почитам.

В епохата на Ренесанса, реабилитирайки човека от плът и кръв с неговите заложени от природата страсти, художниците понякога свързват жената с виното. Твърде изразително е това в някои картини на Вермеер, който го поднася на своите нежни персонажи във фини стъклени чаши с елегантен жест, така че да не отнеме нищо от тяхната женственост.

Днес познатият стих на Кирил Христов “жени и вино, вино и жени”, в който смисловата конструкция се крепи на съюза “и”, за да бъдат уравновесени две водещи ценности в един мъжки свят, видени от мъжка гледна точка, не излъчва нито възторга, нито достоверността, които преди век са направили автора му така бурно известен. Сега този стих звучи малко архаично. Еманципацията освен всичко останало постигна и това, че жените имат свой възглед за виното. Те не са обект, а субект и това преди години пролича от бурните реакции по повод на една реклама с послание за “жена и бира”.

Днес жените не само пият вино, но и правят вино, продават вино, пишат за вино, предлагат вино в елитни ресторанти и което е най-важно – твърде много измежду тях разбират от вино. Винарските списания и сайтове са пълни с историите на преуспяващи дами, направили блестяща кариера в света на виното.

Казано с езика на интернет – жените отдавна са on wine

Впрочем тяхното настъпление в един доскоро подчертано мъжки свят не е странно.

Изглежда, женските сетива за аромати и вкусове са по-изострени. Освен това, ако една жена не се чувства длъжна да покаже непременно дълбоко познаване на материята, ако се чувства освободена, а поради това и честна в преценката си, има повече шансове да оцени справедливо и точно едно вино. Което впрочем би трябвало да е валидно и за мъжете, но практиката е установила, че вероятността мъж да похвали посредствено или лошо вино е малко по-голяма.

Доскоро се смяташе, че жените като правило предпочитат бели вина, а мъжете – червени.

Оказва се, че това, дори някога да е било вярно, вече не е, което е допълнителен знак за приобщаването на нежния пол към истината за виното.

Едно маркетингово проучване от 2000 г. в САЩ, проведено от манхатънската фирма Rossman Graham Associates сред жени на възраст между 20 и 60 г., установило, че 57 % от тях предпочитат червено, 9 % харесват повече розе, 6 % предпочитат шампанско и едва 30 % държат на бялото. Анкетата установила още, че едва 5 % от дамите се влияят от реклами и рейтинги в специализирани списания, а повечето се доверяват на оценки на приятели, което сигурно е било повод за сериозен размисъл в маркетинговите отдели на производителите. Изглежда, тъкмо женската аудитория е причина за растящия дял на червените вина на световните пазари през последните 10 години. Анкетата установила и още нещо – 40 % от дамите искат да научат нещо повече за виното. Вероятно и у нас процесите не са по-различни, което дава основания на сп. “Жената днес” да следи и умерено да насърчава интереса към виното.

Езикът на виното

Виното има свой език, който постепенно напуска затворения свят на професионалните дегустатори. Този език е чужд на поетичната образност и е по-скоро прозаичен. Не вярвайте на човек, който, оценявайки едно вино, се опитва да произвежда метафори. Той вероятно не разбира от вино, но иска да ви се хареса, в което няма нищо лошо. Повечето вина не заслужават такова усилие. Метафоричните образи и сравнения в случая са израз на зле прикрита безпомощност. (Впрочем и в политиката е така – в парламента най-много метафори произвеждат тъкмо депутатите с най-притъпено чувство за реалност.)

Общите впечатления от всяко вино може да се опишат с няколко думи, но невинаги е лесно точно да се изразят нюансите и степента на отклоненията в една или друга посока. Това е въпрос на преценка от страна на дегустатора и въпрос на умение да нюансира речта. Затова виното не е само удоволствие за сетивата, но и малко интелектуално предизвикателство. С посочените по-долу думи и изрази може в основни линии да се опише вкусът на всяко вино. Някои от тях се отнасят както за качества, така и за недостатъци. Това зависи от типа вино.

Естествено, това не са всички думи и изрази, които може да се чуят при дегустация. Щом човек знае основните понятия, може свободно да обогатява този речник.

Алкохолно – не добре балансирано, с висок алкохолен градус. Синоними – парливо, спиртно.

Воднисто – с ниско екстрактно съдържание и слаба киселинност. Синоними – слабо, празно, голо.

Голямо – с пълно тяло и идеално балансирано, от най-висока класа, забележително. За такова вино французите казват vin de grand cru.

Готово – което вече е подходящо за пиене и не трябва повече да старее. Синоним – зряло.

Грубо – с груби танини и остри киселини. Синоними – твърдо, астрингиращо.

Гъвкаво – вино с умерени танини и киселини, което не удря на небцето. Синоними – меко, приятно.

Елегантно – с приятен и хармоничен вкус. Синоними – фино, изискано.

Затворено – което още не е узряло напълно. Синоними – потиснато, сурово.

Зелено – младо вино с излишна киселинност и груби танини най-често заради недозряло грозде. Синоними – остро, агресивно.

Издължено – с продължителен завършек на вкуса. Синоним – дълго. За някои вина французите казват, че правят паунска опашка в устата.

Кадифено – с приятен и заоблен вкус. Синоними – мазно, с плътно тяло.

Малко – приемливо, но без да впечатлява. Синоними – добро, прилично.

Младо – всички вина до една година се смятат за млади. Синоним – ново.

Неутрално – вино от слабоароматен сорт, в което нищо не изпъква. Синоними – безлично, бледо.

Окислено – с неприятен, понякога кисел вкус, без свежест. Синоними – преминало, изветряло, мадейризирано.

Плоско – с ниска киселинност и слабо алкохолно съдържание. Синоним – без свежест.

Плътно – богато на екстракт и добре балансирано. В устата създава усещане на пълнота. Синоними – екстрактно, със силно тяло.

Сочно – младо вино с плътно тяло и добра свежест. Синоним – плодово.

Темпераментно – младо, най-често червено вино с приятна киселинност и тръпчивост. Синоним – нервно, строго.

Тръпчиво – с изпъкващи танини и/или висока киселинност. Синоним – стипчиво.

Тънко – вино с ниско екстрактно и алкохолно съдържание, слаба киселинност и меки танини. Синоними – леко, нежно.

Фенолно – богато на фенолни съединения. Синоним – таниново.

Хармонично – с добре балансирани захари, киселини, алкохол и танини. Синоним – закръглено, комплексно, балансирано.

Чисто – без странични вкусове. Синоним – нормално.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара