Изследователи от Ланкастърския университет,  Великобритания, са установили, че ароматът на храна действа като „машина на времето“ и помага на възрастни хора да си възвърнат забравени спомени, пише сп. Ейч Си Ай (HCI – Human Computer Interaction), цитирано от БТА.

Откритието може да помогне в изучаването на деменцията и в търсенето на методи за борба със заболяването.

В изследването са участвали 12 възрастни доброволци. За целите му неговите автори са събрали 72 спомена, половината от които свързани с храна.

За да създадат индивидуални сигнали за всеки участник въз основа на миризми и вкусове, специалистите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците някога са опитвали.

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от миналото. Методът е помогнал на повечето пенсионери по-ясно и детайлно да си припомнят случки дори отпреди 25 години, за които в обикновени дни не биха се сетили.

Учените обясняват, че е възможно различните ястия да събуждат много стари спомени, които се крият в най-отдалечените „рафтове“ на мозъка на възрастните хора.

 

Според изследователите резултатите могат да помогнат за изучаването на деменцията и търсенето на начини за борба с нея – например създаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара