Медитацията е най-доброто средство против натрупания стрес и напрежение. Тя е изкуството на умствения контрол – над вашите мисли. Състоянието, в което давате почивка на мозъка си от емоции, действия, планове, притеснения… от всичко.

След 8 седмици ежедневно практикуване на медитация по 20 минути на ден се усилва кръвотока към префронталния кортекс – най-мисловната част от нашия мозък. Този регион е свързан с изпълнителните функции като взимане на решения, изразяване на личността, планиране и др.

Ако все още се съмнявате дали има полза от медитацията, си задайте въпроса – чували ли сте за някой, който наистина медитира, и се е разочаровал от ефекта й?

Аз не, но съм виждала много хора, които се опитват и отказват бързо, защото мислят, че не могат или не им се получава. Може би им липсва постоянност, упоритост, търпение, самодисциплина или някое друго качество, което им пречи да останат концентрирани за по-дълго време. Или не са намерили учител, който да им обясни какво да правят. Причините, поради които се отказваме от нещо са различни и винаги можем да си намираме оправдания да не го правим.

Защо не медитирате? Отговорете си честно.

Понякога изтъкването на предимствата от нещо може да ви подейства мотивиращо и насърчаващо. Затова ще изброя някои от ползите на медитацията, които аз усещам и хората около мен забелязват.

Виждали ли сте човек, който медитира да е нервен и неспокоен след това? Аз не.

Медитацията ни дарява със спокойствие

Ако ме познавате, ще се убедите в това. Най-честите отзиви за мен от хора, които са посещавали практиките ми са, че съм спокойна, уравновесена, и в същото време енергична, т.е. трудно се изморявам, губя тонус или настроение.

Медитацията намалява нуждата от сън

Ако ме познавате, ще знаете също, че не спя много. Работя до късно, но ставам рано. Обяснявам си това с факта, че когато човек медитира се намалява нуждата му от дълги часове сън, както и се подобрява качеството на съня му.

Медитацията ни зарежда с енергия

Който медитира, по-трудно се изморява, каквото и да прави, защото медитацията е акумулатор за енергия. И като такъв тя подобрява имунната система и здравето ви. Подтиква ни към по-здравословен начин на живот, в това число би помогнала дори да контролирате апетита си.

Медитацията развива емоционалната интелигентност

Гарантирано ще се научите да осъзнавате, разпознавате и владеете емоциите си, а с това ще постигнете по-високо ниво на съзнанието си. Повишавайки емоционалната си интелигентност е много по-лесно да се справим с житейските проблеми.

Медитацията премахва стреса

Повечето заболявания в съвременния свят се дължат на стрес. Тук медитацията е най-ефективна, защото помага да релаксирате мускулното напрежение и работата на вегетативната нервна система, да се освободите не само от физическия стрес, а и от психическия.

Много учени доказват, че причина за много болести е стресът,  т.е. те са в ума ни, в нашите емоционални реакции като гняв и други, които е напълно възможно да овладеете чрез медитацията.

Медитацията разгръща креативността

Медитацията развива таланта ви – какъвто и да е той. Защото, когато вдъхновението идва отвътре, то е много по-ефективно и дълготрайно.

Въображението ви ще се развие, а оттам и творчеството ви ще се подобри. Ще отворите очите си за красивото.

Тези, които са писатели, поети, музиканти или се занимават с изкуство, подобряват творческите си способности, развиват интуицията си и често получават вдъхновение.

Но тя не е полезна само за творци. Всеки от нас се труди да постигне успех в дадена област. За да подредиш бизнеса, отношенията или изобщо живота си, е нужно да вкарваш ред в мислите си.

Нека разгледаме някои предимства на хората занимаващи се с медитация в три от най-важните аспекти – работа, семейство и отношения:

Бизнес

Преимущество за компаниите е да имат служители, които са здрави, щастливи, креативни и присъстващи.

Медитацията ще ви направи по-внимателни и концентрирани за по-дълго по време на работа, както и ще ви позволи да се възстановите след дълъг работен ден. Ще ви дари с мъдрост и търпение, за да взимате по-правилните решения за вашия бизнес или кариера. Ще се подобрят доста от уменията ви. Медитацията ще ви научи да обръщате внимание на детайлите, но и да виждате причинно-следствените връзки, както и цялостната картина отстрани.

Родителство

Спокойствието, което носим, се предава на децата ни. Ние сме техният най-близък и ярък пример за подражание. Ако и в стресови ситуации успявате да се владеете, ще научите и децата си да бъдат разумни, дори и когато нещата не вървят гладко.

Отношения

Сигурна съм, че благодарение на медитацията ще се научите да не се ядосвате за дребни неща, което ще помогне да осъществите по-стабилна и близка връзка не само с любимите ви хора, но и с всички около вас. Ще станете по-любящ, състрадателен и разбиращ човек.

Ще обобщя. Не винаги животът ни върви по план. Но медитацията ще ви помогне да приемате това, което не можете да промените. Ще намали съпротивлението към всичко, което не харесвате около себе си. И когато това съпротивление позатихне, когато отпадне вътрешната ви нагласа за борба с промяната, с тези редуващи се състояния на активност и пасивност, ще започнете да разпознавате по-добре качествата на удовлетворение, на радост от малките неща, на комфорт и благосъстояние, и да ги засилвате. Ще се научите да променяте моделите на мозъчните си вълни, така че да имате състоянията, които желаете да преобладават в живота ви. Ще забравите старите стереотипи на поведение и ще изградите нови мемове в ума си за по-добър живот.

Всеки ден ни дава възможност да разберем повече за безграничните способи на ума и начина, по който чрез него можем да управляваме живота си. Трябва само да ги използваме. Когато имаме контрол върху себе си, не е нужно да се борим да контролираме всичко наоколо. Особено нещата, които не зависят от нас. Така ще се научим да се фокусираме върху хубавите неща в живота ни и всичко, което вече си имаме! Да сме благодарни за мястото, на което се намираме, за хората в живота ни и за всички онези срещи, случки, събития и взаимоотношения, довели ни до тук.

Колкото повече медитирате – толкова повече ще израствате, ще разбирате себе си и нуждите си! Защото медитацията е развитие, надграждане, обогатяване!

Помнете, че ако вие не се научите да забавяте темпото и не си доставяте удоволствия – животът няма да го направи за вас.

Питате ли се още защо да медитирате?

Медитацията променя. И тя променя към добро.

А защо нещата трябва да се променят – ще отговоря с любимата ми фраза от Мечо Пух: „Така имат възможност да станат по-добри.“

Повече за дейностите на Светла Иванова: www.svetlaivanova.com

Най-новата платформа за йога и медитация на български: www.yogatime.bg

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара