Учебната година ще стартира присъствено във всички училища, заяви образователният министър Красимир Вълчев.  Той уточни обаче, че сме в непредвидима ситуция и може да се случи всичко до първия учебен ден. 

„Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, каза Вълчев. Според него епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през цялата следваща учебна година. „Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса“, каза министърът.

Той обяви и мерките, които ще бъдат взети през новата учебна година. При болно дете или учител от COVID-19 ще се карантинира целия клас, няколко класа или цяло училище – в зависимост от контактите на заразения.

По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции.

Деца с някои хронични заболявания могат да се обучават дистанционно. „В насоките, които снощи подписах, има изброени хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. Ако дете има хронично заболяване, чрез представяне на документ те ще могат да преминат в специална форма на обучение – дистанционна, каза Вълчев. От тази опция ще могат да се възползват и децата, живеещи в семейства с тежко болни членове.

„Между 15 и 20 училища имаме намерение да превърнем в център на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област. Най-вероятно няма да може да стартираме заедно с учебната година, но до началото на октомври ще успеем“, каза Вълчев. Според него около 15% от родителите биха избрали тази форма на обучение.

Въвеждат се и нови задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Носенето на маска или шлем е задължително

в общите закрити части на учебната сграда. Маските са задължителни и в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка, в зависимост от прилагания в училището модел на дистанциране (между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават само в една паралелка носенето на защитна маска е по тяхно желание. Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара