Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с храната може да се окаже сериозен здравословен проблем. Това е така, защото мазнините имат лоша репутация и хората, опитващи се да се хранят здравословно, правят всичко възможно да ги елиминират от менюто си. Истината е, че липсата на мазнини може да доведе след себе си редица здравословни и дори емоционални и психологически проблеми.

Диета, която изключва съдържанието на мазнини, не може да се нарече балансирана, по-трудно е да се остане на нея за дълго време и често е нездравословна.

Мазнините, от които имаме нужда се делят на два вида.

Първият вид са ненаситените мазнини. Те са и най-често срещаните. Съдържат се в растителните масла, рибата, зехтина и лененото семе. Имат доказан ефект при намаляването на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Полиненаситените мазнини и мононенаситените мазнини се причисляват към тази категория.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са подкатегория на полиненаситени мазнини и също могат да донесат редица ползи за правилното функциониране на организма ни. Добри източници на омега-3 са мазната риба, постното месо, лененото семе, орехите. Омега-6 се съдържа в слънчогледа, сусама, орехите и други.

Вторият вид мазнини са наситените мазнини. Те обикновено се срещат в продуктите от животински произход – месо, яйца (само в жълтъците), масло, млечни продукти. Умерените количества могат да спомогнат за поддържането на т.нар. ,,добър“ холестерол и спомагат за чувството на ситост след хранене. Също така влияят благоприятно при баланса на важни хормони, особено при мъжете. Наситените мазнини от посочените източници са от сериозна полза и за по-добрата стимулация на производството на хормона тестеостерон.

Признак #1 за нужда от повече мазнини – Имате суха кожа.

Хора, чиято кожа е суха, лющи се или сърби, трябва да приемат повече зехтин, ядки и авокадо. Тези храни ще осигурят на тялото нужните мастни киселини, които действат като естествен овлажнител на кожата.

Включете в диетата си мастни киселини, но имайте предвид, че трябва да бъдете търпеливи, за да видите резултати.

Добрата новина е, че те носят със себе си и куп други здравословни ползи, като редуциране на лошия холестерол, поддържане и генериране на клетките в организма, по-добро усвояване на мастноразтворимите витамини A, D, E и К.

Признак #2 за нужда от повече мазнини – Често чувствате тревожност, нервност или депресия.

Чувство на тревожност, лошо настроение или депресия може да бъде причинено от различни фактори. Липсата на определен тип мазнини. определено може да допринесе за тези състояния. Приемът на омега-3 мастни киселини може да бъде изключително ефективен за преодоляването и справянето с тези симптоми.

Ако имате резки промени в настроението си, опитайте се да увеличите консумацията на мазна риба, ленено семе и семена от чиа. Редица проучвания са доказали, че хора, които редовно приемат омега-3 мастни киселини, имат с до 30 % по-малка вероятност да страдат от тревожност и депресия. Някои изследвания дори доказват, че приемът на адекватно количество омега-3 мастни киселини има подобен по сила ефект, както приема на антидепресанти.

Дефицитът на този вид киселини, може да ви направи по-враждебни и импулсивни (също доказано чрез редица проучвания).

Признак #3 за нужда от повече мазнини – Страдате от липса на енергия.

Ако в 3 следобед вече се чувствате на прага на силите си или сутрин ви е трудно да станете от леглото от умора, е добре да обърнете по-специално внимание на макронутриентите (въглехидрати, мазнини и протеини) в храненето си. От трите изброени, мазнините са най-концентрираният източник на енергия за тялото.

Когато здравословните мазнини се консумират в комбинация с въглехидратни и протеинови храни, те забавят усвояването им. По този начин помагат да се чувстваме сити и пълни с енергия за по-дълго време след хранене. Тази комбинация спомага и за контрола и редуцирането на вредните въздействия върху кръвната захар.

Храните, съдържащи въглехидрати, които са бедни на други макронутриенти (най-често преработените храни), могат да нарушат баланса на кръвната захар, а това да понижи нивата ни на енергия.

Признак #4 за нужда от повече мазнини – Винаги сте гладни.

Ако чувствате глад час или два след като сте приключили да се храните, се убедете дали не пренебрегвате нуждите на тялото си от мазнини. Консумирането на храни, които са богати на въглехидрати, особено преработените – като бял хляб или захарни изделия, могат да ви накарат да се чувствате отново гладни дори и час след приемането им.

Храни, богати на ненаситени мазнини (мазна риба, ядки, авокадо) или наситени мазнини (месо, яйца, млечни продукти) от друга страна могат да ви заситят за по-дълго време.

Признак #5 за нужда от повече мазнини – Често изпитвате студ.

Мазнините в храната помагат на тялото да поддържа нормална температура. Едно от свойствата на подкожната мазнина е да изолира тялото като запазва топлината в него. Недостатъчният прием на мазнини може да бъде възможна причина за студени крайници и често решението е да се добавят храни, съдържащи полезни мазнини.

Признак #6 за нужда от повече мазнини – Не можете да мислите концентрирано.

Тъй като омега-3 мастни киселини са най-силно концентрирани в мозъка, се счита, че те имат особено голямо значение за паметта и умствената дейност. Тези мазнини помагат за изграждането на клетъчните мембрани в мозъка, давайки възможност да се изпращат съобщения до него по-бързо.

Балансираният прием на омега-3 и омега-6 също е от изключително значение, когато става въпрос за ефективното функциониране на мозъка. Доказано е, че приемът на есенциални мастни киселини още от предучилищна възраст намалява шанса за развитие на синдром на хиперактивност и дефицит на внимание (т.е. има по-голяма ефективност при деца и юноши).

Признак #7 за нужда от повече мазнини – Не можете да отслабнете.

Може да звучи налудничаво, но е самата истина. Десетилетия наред се е втълпявала идеята, че за да регулираме теглото си, трябва да избягваме мазнините. Тъй като мазнините съдържат повече калории на грам, отколкото протеините и въглехидратите, е съществувал митът, че за да се загуби излишно тегло трябва да се избягва приемът им.

Проблемът е, че често, когато се отбягват мазнините, се засилва нуждата те да се заместят с нещо друго – често несъзнателно. Така лесно може да се увеличи консумацията на нездравословни храни и напитки, съдържащи голям брой празни калории (калории, които не доставят полезни хранителни вещества на тялото).

Крайният резултат е повече приети калории на дневна, седмична или месечна база, съпоставено с балансиран прием на мазнини в хранителен режим или диета и консумация на повече нездравословни храни.

Също така, по-ниските нива на инсулин, постигнати с балансиран прием на мазнини и ограничение на приетите въглехидрати, позволява по-лесен достъп на тялото до мастните депа. Така по-често организма ни има възможност да ги използва (натрупаните мазнини) като „гориво“.

От друга страна, въглехидратите са предпочитан източник за енергия на тялото, тъй като са най-лесно достъпни. Ако притокът им е постоянен, то организма ни ще ги използва по-често и съответно по-рядко ще посяга към мастните депа.

Хранителни режими и диети с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати са доказали ефективността си във времето когато става въпрос за загуба и поддържане на тегло, както и добро здравословно състояние. Основният недостатък е, че често са прекалено трудни за спазване от хора без опит и основни знания как точно трябва да се разпределят калориите между макронутриентите (протеини, въглехидрати, мазнини).

Диетите с ниско съдържание на мазнини могат да имат и отрицателно въздействие върху нивата на хормони (адипокини), важни за горенето на мазнини и загубата на килограми. Адипокините са хармони, които се освобождават от мастните клетки. Подобряват метаболизма и увеличват скоростта, с която се разграждат мазнините, също така имат свойството да регулират апетита. Съответно диетите, в които е сериозно ограничен приемът на мазнини за дълго време водят до по-ниски нива на тези хормони.

Хормоналните и метаболитни предимства от консумацията на мазнини са големи, но една от най-големите ползи е засищащият ефект.

Признак #8 за нужда от повече мазнини – Проблеми със зрението.

Намаленото зрение също може да бъде признак за липса на есенциални мастни киселини. Приема на омега-3 мастни киселини предпазва очите от дегенерация на макулата, глуакома и високо очно налягане. Проучване сочи, че хората, които приемат достатъчно количество омега-3 мастни киселини са с 30% по-малка вероятност да развият дегенерация на макулата. Приемът на омега-3 мастни киселини може да ви защити и от синдрома на т.нар.сухо око.

От друга страна диета, която съдържа голямо количество нездравословни трансмазнини, всъщност може да спомогне за развитието на този процес.

Признак #9 за нужда от повече мазнини – Болки в ставите или сухожилията.

Ако спортувате активно и често изпитвате болки в стави или страдате от артрит, добавянето на здравословни мазнини към менюто ви е задължително. Консумацията на полезни мазнини и избягването на лоши такива, ще намали възпалението и ще ви помогне да се справите или поне да облекчите ставните болки.

В допълнение на това, омега-3 ще ви помогне да се справите със сутрешна скованост, подути стави и ще допринесе за увеличаването на притока на кръв по време на тренировки.

Омега-3 мастните киселини са с изключително широко приложение когато става въпрос за профилактика и облекчаване на дискомфорт, болки и травми в ставите и сухожилията.

Смята се, че приемът на омега-6 (най-вече от нездравословни източници) може да допринесе за възпалението на ставите, така че балансираният прием между омега-3 и омега-6 е от ключово значение.

Признак #10 за нужда от повече мазнини – Имате ниски нива на „добър – HDL“ холестерол.

Повечето хора са наясно, че съдържанието на ,,лош“ холестерол в организма може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, но едва ли знаят, че само намаляването му може да не е достатъчно. Необходимо е да се увеличи ,,добрия“ такъв. Ако ,,добрият“ холестерол в организма е под нормалните граници, е удачно да се обмисли включване в менюто на полезни мазнини. Добър пример в това отношение е прием на мазна риба поне два пъти в седмицата (сьомга, скумрия, херинга).

Признак #11 за нужда от повече мазнини – Оживените места ви натоварват.

Ако се чувствате раздразнени или натоварени на места, където има събрани много хора, може да става въпрос за сензорно натоварване. Хората, които се чувстват превъзбудени в претъпкани пространства, могат да страдат от липса на омега-3 мастни киселини.

Признак #12 за нужда от повече мазнини – Имате недостиг на витамини.

Ако имате недостиг на витамини A, D, E и K (мастноразтворимите витамини), трябва да приемате повече мазнини с храната си. Тези витамини са отговорни за растежа, имунитета, възстановяването на клетките и съсирването на кръвта.

Признак #13 за нужда от повече мазнини – Хормонален дисбаланс.

Може би една от най-важните причини да си набавяме необходимото количество мазнини е неговата важна роля в синтеза на хормони, особено в производството на половите хормони и простагландините – хормоноподобни вещества, които регулират много от функциите на организма.

Липсата или прекалено ниският прием на мазнини, могат да повишат риска от менструални проблеми при жените и трудности при зачеването. Също така приемът на твърде много нискомаслени млечни продукти може да увеличи риска от безплодие, докато приема на богати на мазнини млечни храни може значително да намали този риск.

Източник: Блог на Станимир Михов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара