Искате да започнете деня си по-рано. Знаете, че имате повече енергия сутрин, и в детството многократно сте чували старата поговорка: Рано пиле, рано пее. Но както и с много други неща, е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Какво може да ви мотивира да се измъкнете от леглото и да започнете по-рано деня си?

alarm-clock-1191561_960_720

Ето 10 начина да станете рано  и да се впуснете в новия ден.

Легнете си по-рано

Звучи простичко, но за да си осигурите необходимата почивка, трябва да отделите достатъчно часове от денонощието за съня, от който тялото се нуждае. Опитайте се да промените начина си на мислене, за да си създадете режим на лягане. Не всеки се нуждае от осем часа сън,  на някои хора са им достатъчни и шест. Разберете от колко часа сън се нуждаете и съобразно това планирайте своя режим.

Създайте си ритуали преди лягане, за да спите по-добре

Изгасете лампите, запалете свещи и облечете нещо удобно. Направете така, че домът ви да  се превърне в рай за почивка час преди да си легнете. Това може да включва горещ душ или  чаша релаксиращ билков чай без съдържание на кофеин, за да ви помогне да се отпуснете преди сън.

Носете маска за сън

Дори и да сте изгасили лампите преди да си легнете, има светлина, идваща от улицата, както и от електрониката, която може да попречи на съня ви. За да можете наистина да си починете и да увеличите мелатонина (хормонът, отговарящ за добрия сън), носете маска, за да блокирате светлината.

Пропуснете дрямката

Ще ви бъде по-лесно да се пренесете в царството на Морфей, ако вече ви се спи. Просто е. Откажете се от следобедната дрямка. Изяжте една ябълка или се разходете, за да се освежите. В краен случай може и да поспите двайсет минути, но не повече, защото ще се отпуснете прекалено и вечерта ще сте склонни да стоите до по-късно.

Избягвайте стресиращи разговори преди лягане

Дори гледането на филми, които ви държат в напрежение, е причина да останете будна. Както казват, не трябва да си лягате ядосана. Учените препоръчват ранното лягане и обмислянето на ситуацията на другия ден. Нищо не е толкова спешно, че да не може да почака до сутринта.

Не яжте след осем

Хапването късно през нощта често може да ви държи будни.  Ако ядете точно преди лягане, стомахът ви ще преработва храната вместо да си почива и това може да доведе до киселини и лошо храносмилане.

Не пийте алкохол преди лягане

Сигурно си мислете, че алкохолът ви помага да се отпуснете, и донякъде е така. Но пиенето на алкохол преди лягане може също да наруши съня ви, ще е причина за трудното ставане  на другата сутрин и ще ви кара да се чувствате зле. Ако се събудите с махмурлук, единствената ви мисъл ще е да натиснете бутона за спиране на алармата.

Променете отношението си към сутрините

Като малка имах калъфка, на която имаше снимка на кучето Снупи с надпис: Мисля, че съм алергичен към сутрините. Ние всички сме научени да гледаме на сутрините с лошо око. Отърсете се от навика да мрънкате колко мразите сутрините и че не можете да бъдете пълноценни преди първата чаша с кафе.

Започнете деня с разходка

Ако се събудите, когато слънцето изгрява, толкова по-добре за вас. Започнете деня си с  разходка по изгрев, така постепенно  тялото ви ще свикне да се събужда заедно със слънцето.

Спрете с натискането на бутона за спиране на алармата

Лесно е да натиснете бутона за дрямка отново и отново.  Дори и да сте имали доброто  намерение да станете рано, идеята за още няколко минути сън звучи по-привлекателно. Започнете да ставате по-рано, независимо от всичко.

Следвайте тези съвети и ще започнете да се събуждате по-рано. Това е чудесна практика, която ще ви накара да се чувствате по-пълноценни през деня.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара