Знаете ли кое е това, което ще ви направи успешни, щастливи и обичани? То не е тайна, не е незаконно и е абсолютно достъпно оръжие за всеки, независимо на каква възраст е, с кого живее, къде живее и каква заплата получава. Простичко е, макар понякога да изглежда труднопостижимо. Можете да имате всичко, което поискате при едно условие – да обичате себе си. Чували сте го това клише много пъти? А обичате ли себе си?

joy-579550_960_720

Защо да обичате себе си е толкова важно всъщност

Ето няколко причини:

Така съумявате да накарате и другите да ви обичат. Когато се харесвате сте достатъчно уверени в себе си, за да се държите естествено и спокойно в почти всякакви ситуации. Това предразполага хората, усещат го и почти от пръв поглед успявате да им станете симпатични. Увереността, че имате какво да дадете в една връзка – все едно приятелска, любовна или служебна – ви позволява да давате достатъчно свобода на човека срещу вас. Това се харесва на всички. Хората не се чувстват задушавани, а и ги кара да искат да ви направят впечатление, да ви се харесат, да станат важни за вас.

Умеете да си прощавате. Ако обичате себе си, знаете, че трябва да се щадите. Да речем, че сте имали велики професионални планове за себе си, но те не са се осъществили. Вместо да страдате и да тънете в самосъжаление, вие успявате да си простите, да приемете, че пътят, който сте поели не е вашият и да изберете нова посока. Ако пък сте се държали лошо с някого и изпитвате чувство за вина, успявате бързо да го превъзмогнете, да си извлечете нужните уроци и да продължите нататък, като се стремите да не повтаряте грешката си.

Успявате да извлечете най-доброто от всяка ситуация. Това има общо с факта, че умеете да си прощавате. Когато не сте задръстени от угризения и съжаления, много по-бързо успявате да видите лошите и добрите страни на една ситуация и да помислите как да превърнете лошият опит в нещо конструктивно и работещо за вас.

Как тези неща ви помагат да получите всичко, което искате от живота

1. С времето се научавате да искате това, което е най-добро за вас, а не това, което е най-добро според всички и по принцип.

2. Лесно печелите симпатиите на хората, което ви помага и в личния и в професионалния живот.

3. Ако нещо не се получава според плановете ви, не губите време да се чувствате зле, или поне отделяте малко време за това и успявате да прекроите плановете си така, че максимално бързо отново да се чувствате спокойни и стабилни.

4. Знаете цената си и не се вкарвате в ситуации – професионални и лични – които ви носят негативни усещания. Или поне успявате да избегнете повечето такива ситуации.

И това са само някои основни ползи, които ще имате, ако овладеете изкуството на себеобичането. Не казвайте, че за вас е късно или че никога няма да се научите. Истината е, че ще ви се получи, стига да опитвате достатъчно старателно. Очаквайте няколко съвета по темата в следващата статия. А дотогава, опитайте се да не се съдите сурово и да се гледате в огледалото по 5 – 10 минути на ден. Ще се учудите колко малко знаете за себе си и колко много можете да научите от една огледална повърхност.

Идточник: Поляната

Facebook Twitter Google+

0 Коментара