Любов от пръв поглед може и да не се случва често в живота, но в Тайланд със сигурност ще се влюбите в някой слон. Тези лоялни, нежни по душа и искрени същества взаимодействат помежду си и с хората с подчертано уважение и доверие. Със своите меки очи и изразителни лица, най-големите на Земята животни умеят да показват пълната палитра от емоции, присъща и на човека: радост, гняв, състрадание, скръб.

Слоновете са важна част от тайландската култура и традиционен символ на кралската мощ. Те са освен тона ключов елемент от будисткото изкуство и духовен учител за хора с разнообразен произход и опит. Експресивни и чувствителни, тези животни принадлежат изцяло на дивата природа, макар че човекът ги е експлоатирал в продължение на векове.

В наши дни броят на слоновете в Тайланд е намалял чувствително – останали са само 3000 екземпляра в сравнение с 100-те хиляди отпреди век. Затова в много убежища и спасителни приюти за слонове в Тайланд се фокусират върху етичното им отглеждане, както и върху специални проекти за новородени или малки екземпляри. В някои консервационни лагери дори си сътрудничат с тайландски университета по програми за изкуствено осеменяване, с надежда да увеличат популацията на слоновете. Така се ражда преди десетина години първото “слонче в епруветка”. То е заченато „ин витро“, а лично кралят на Тайланд му дава името Prathomsompop.

Слоновете са огледало на човешките социални модели в най-голяма степен от всички животни. Затова в спасителните лагери приемат за помощници гости, които искат да изпитат поне веднъж в живота си специалната и даже сакрална връзка между човека и слона.

Посетителите в днешните резервати и етични ферми за слонове се обучават как да третират животните с внимание, да наблюдават поведението им, да преценяват характера и настроенията им, да се разхождат до тях (вместо да ги яздят) и да приготвят храната им.

Elephant Nature Park

Elephant Nature Park е един от най-известните проекти за опазване на слонове в Тайланд. Разположено в края на тропическа гора близо до Чианг Май, в северен Тайланд, убежището е основано от всепризнатия природозащитник Лек Чайлерт през 1995 г. Повече от 75 слона се разхождат свободно из резервата и всеки има сърцераздирателна история: много от тях са спасени от мъчителни лагери, които експлоатират слонове за целите на туризма, в дърводобива или при други злоупотреби.

В приюта живее още цяла менажерия от осиновени котки, кучета, коне, прасета, водни биволи и др. Можете да посетите Elephant Nature Park, като си резервирате целодневна визита или престой с една две нощувка. През това време ще помагате при приготвянето на дневния порцион от плодове и зеленчуци за слоновете, както и за храненето на другите животни. Тук се предлагат и по-дълги стажове за доброволци, които обаче трябва да бъдат договорени предварително.

Проектът Сурин

Един от основните проблеми около малтретирането на слонове в Тайланд е, че традиционните дресьори – т.нар. махути – трудно си изкарват прехраната с това рядко и трудно занятие. Затова те често се чувстват принудени да се обърнат за доходи към неустойчивия и неетичен туризъм. Thе Surin Project в Баан Та Кланг (североизточен Тайланд) е насочен към ограничаването на този проблем. За целта в центъра вземат махутите и техните слонове „на отчет“ и ги държат така далеч от улиците. Близо 200 махута и слона обитават резервата – така хем професионалните махути получават работа, хем слоновете са разтоварен от веригите си и се разхождат свободни из гората. За доброволците тук е достатъчна седмица, за да опознаят културата на махутите и тяхната ценна работа.

Убежището за слонове на Boon Lott

Boon Lott’s Elephant Sanctuary (BLES) е малка, но сърцата инициатива на неколцина природолюбители, начело с британката Катрин Купър, зарязала успешна кариера в Обединеното кралство. Спасените слонове се разхождат необезпокоявано из 600 акра гориста земя с бананови плантации, пасища, реки и полета. Приютът подслонява и спасени от малтретиране котки и кучета.

Само с три къщи за гости, броят на посетителите се поддържа умишлено нисък, за да се гарантира благополучието и качеството на живот на малкото стадо слонове резиденти. Повечето хора остават в BLES за няколко нощувки, прекарвайки дните си в наблюдение на животните из пасищата, плуване в реката и опознаване на селските махути. Това спокойно убежище се намира в северен Тайланд, близо до летище Sukhothai. Местата свършват бързо, тъй че е добре да резервирате престоя си по-отрано.

Болница “Приятели на азиатските слонове“

Като една от малкото болници за слонове в света, Friends of the Asian Elephant (FAE) Hospital е специално преживяване в Тайланд. Центърът се намира в северозападната част на страната и се занимава с терапия и с рехабилитация на най-големите животни на планетата. В мобилната ветеринарна клиника пациенти са ранени, недохранени или болни слонове от цял Тайланд.

Посетителите са добре дошли и могат на място да научат какви грижи полагат професионалистите за слоновете, пострадали и инвалидизирани от неизбухнали мини в съседните държави като Лаос и Мианмар. Да наблюдаваш как ветеринарите третират ранените гиганти е доста по-различно изживяване от това да видиш как лекуват малки и опитомени животни. Лечебницата се издържа ог дарения и през нея са минали над 5000 слона от 1993 г. насам. Доброволческите дейности тук включват приготвянето на храна за слоновете и почистването на техните обиталища.

Слонският рай

Известен някога като Sai Yoke Elephant Camp, днес този приют в Канчанабури носи името Elephant Haven и е един от най-вълнуващите проекти за спасяване на слонове в Тайланд. Промяната на името се налага, тъй като именно на това място по-рано са държали слоновете във вериги. Сега обаче лагерът е променил кардинално начина си на стопанисване и съществуване. Слоновете вече имат свободата да се разхождат където си искат и да общуват помежду си, без да бъдат закачани и без да бъдат излагани на показ в шоуспектакли, което е огромна крачка напред в етичния и устойчив туризъм в Тайланд.

Elephant Haven е само един от лагерите, които правят драстични промени в управлението на природните паркове край Чианг Май. Можете да посетите „слонския рай“ за цял ден или да останете в него за една нощувка. През това време ще се разхождате заедно със слоновете през джунглата, но ще сте до тях, вместо на гърба им.

Има и едноседмични възможности за доброволчество, които включват помощ при приготвянето на пресни плодови лакомства с топки от ориз и просо за нежните гиганти и разходки в джунглата, а също така грижи за останалите обитатели на приюта: котки, кучета, коне, биволи, кози, птици и много други спасени животни.

Burm and Emily’s Elephant Sanctuary

Това е място за стари, ранени или пенсионирани слонове – убежище за онези, които са преминали през години на дърводобив или са били впрегнати в туристическия бизнес.

Организацията Burm and Emily’s Elephant Sanctuary (BEES) е базирана на около 2 часа път с кола южно от Чианг Май, в долина, заобиколена от гъста зеленина и красиви планини. Именно на такава слоновете трябва да прекарат златните си години.

Доброволческите програми в BEES се провеждат от понеделник до неделя. Убежището се фокусира върху подпомагането на цялостната грижа за слоновете. Дейностите, в които може да се включите тук, включват приготвяне на храна, косене на трева и царевица, почистване на зоните на слоновете. В зависимост от нуждите на приюта, можете да се захванете и с други неща като уроци по готвене, присъединяване към клуб по тъкане в местното село или засаждане на дървета.

Светът на слоновете

Elephants World в Канчанабури предоставя убежище за спасени и ранени слонове с много пространство за бродене и почивка в тучното крайбрежие на река Куай. Основано през 2008 г. от тайландския ветеринар д-р Самарт и съпругата му Кхун Фон, убежището е и самоподдържаща се ферма, която осигурява грижи за слоновете, включително работа и дом за 130 служители и махути. Приютът започва с три слона, а сега има 25 животни, спасени от лагери за дърводобив, туристически преходи и просия в града. Мотото на резервата гласи: „Ние трябва да работим за слоновете, а не те – за нас“. Взаимодействието с животните е ограничено с уважение. Посетителите могат да наблюдават как животните търсят храна, къпят се и общуват. Можете да ги посетите за ден, да останете за една нощ или да се запишете като доброволец за седмица.

Убежището за слонове в Самуи

Дузина спасени слонове гледат на тези 10 акра гора в Samui Elephant Sanctuary като на свой дом. Като едно от първите етични убежища на Ко Самуи, то осигурява безопасен подслон за слонове, които преди това са били експлоатирани до премала или малтретирани в лагерите за дърводобив и туристически преходи. Убежището за слонове на остров Самуи е идеалното място да наблюдавате щастливи и добре третирани слонове в техните естествени местообитания. На посетителите е разрешено само да се разхождат със слоновете и да ги наблюдават, докато търсят храна, общуват, играят в специално изградения за тях басейн и калната им яма.

Фондация „Приятели на дивата природа“

Wildlife Friends Foundation в Пхетчабури, на около три часа път от Банкок, е дом не само на слонове, но и на големи котки, мечки, примати, елени, птици и всякакви други същества.

Убежището „Приятели на дивата природа“ и болницата за диви животни спасяват, възстановяват и приютяват всякакви животни от малтретиране. Повечето от над 600-те животни са били спасени от ужасни условия или са били изоставени, след като са станали нежелани домашни любимци. Около 40% от животните се пускат обратно в дивата природа в защитени национални паркове, с изключение на слоновете, които са дошли от туристически лагери и никога не могат да бъдат освободени, защото са прекарали твърде много години сред хората и са се научили да разчитат твърде много на тях.

Убежището предлага пълни или полудневни екскурзии в центъра за спасяване на диви животни, за да видите как те живеят щастливо в естествена среда. Като доброволец в Elephant Refuge вие ще помагате в приготвянето на храната за над 20 слона, в почистването на загражденията им, в събирането на реколтата от бананови дървета и в различни други дейности по поддръжката.

Phang Nga Elephant Park

Този малък семеен парк в провинция Панг Нга на ръба на природен резерват е отворен от 2015 г., но слоновете са част от живота на това семейство повече от 150 години. Phang Nga Elephant Park се гордее с хуманното отношение към слоновете, непрекъснато се учи и подобрява условията, за да осигури възможно най-доброто качество на живот за слоновете, така че можете да сте сигурни, че посещението ви тук ще бъде устойчиво.

Прекарайте деня си в гъстата гора, където бродят слоновете, като ги наблюдавате как следват рутината на ежедневието си. Не пропускайте да посетите образователния център, за да научите повече за историята на азиатския слон и защо опазването на слоновете е толкова важно в Тайланд.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара