Вече е ставало дума, че ако се проведе конкурс по красота между 75-те провинции на Тайланд, Краби има големи шансове да завоюва първото място. Плажовете там се радват на живописни скали, кристални води и галещ пясък, но освен това далеч не са претоварени от туристи като тези на Патая, например.

Снимки: Тайландски туристически борд

Източно от остров Пукет се срещат пясъчни ивици, любими на неорганизираните пътешественици, на семействата с деца и на онези, които са си купили пакетна почивка, за да събират тен по бреговете на Андаманско море. Всички те се прибират у дома с безброй снимки като пощенски картички.

1. Плажът на остров Пода

Пръв в класацията за плажовете на провинция Краби е този на остров Пода. Искрящо бял пясък, ултрамаринов цвят на водата – дори и при лошо време, когато всички морета стават сиви, уединени кътчета и смайващи гледки към съседните Чикън Айлънд и бреговете на Рейли и Ао Нанг.

Истинско украшение на острова е порестата скала, която сякаш изскача направо от морето. Понякога с просто око се виждат ятата от пъстри тропически риби, което е рядкост за тайландските острови. Топлите води предразполагат към блаженство. А ако си носите маска и шнорхел, недалеч от брега започват кораловите плантации, където цари оживен подводен „трафик“.

Онова, в което се състои чарът на острова, е и негов недостатък. Дотам можете да отидете само с лодка и трябва да чакате обратния транспорт. А понеже мястото е национален парк, не можете да разчитате на ресторант или бар. Може да разчитате само на вода и чипс от лодкаря.

2. Плажът Рейлeй Уест

Едни от най-добрите пясъчни ивици на Краби са разположени в западната част на полуостров Рейлей. Той е отделен от континента с непристъпни скали, затова до него може да се стигне единствено с лодка.

Няколко скъпи хотела заемат първата линия. Плажът е доста широк, пясъкът е ситен и сиво-бял, вълни почти няма. На брега скалите и дърветата хвърлят естествена сянка. Тук е много удобно да се почива с деца, защото близо километър навътре морето е плитко.

Ако останете до вечерта, ще имате шанса да се дивите на най-зрелищния залез в тази част на Тайланд.

Хубавото тук е, че на туристите се дава възможност да избират между различни ресторанти, кафенета, магазинчета за сувенири, бюра за турове и екскурзии.

3. Плажът Пра Нанг

Познавачите твърдят, че Пра Нанг е сред най-живописните плажове на полуостров Рейлей, затова много пътешественици пристигат нарочно, за да видят голямата пещера с фалосите.

Култът към богинята Пра Нанг не е официален и затова съществуват няколко версии за възникването му. Според една от тях, индийска принцеса загинала при корабокрушение близо до плажа и неспокойната й душа се заселила в пещерата. Другата версия гласи, че Пра Нанг била силно влюбена в съпруга си рибар невеста. Той обаче един ден не се върнал от морето. Безутешната съпруга прекарвала дни и нощи в пещерата с печални очи, вперени във водната шир. Накрая изгубила надежда и се хвърлила от скалите.

Мястото е свещено за местните. Те често носят на богинята дарове – цветя или малки фигурки на фалоси, които в Азия са символ на плодородие. Никой не дава смислено обяснение защо в пещерата съответните органи са с гигантски размери, но се предполага, че жените на моряците молят Пра Нанг да предпазва мъжете им от изневяра.

Най-добре е да посетите плажа рано сутрин или непосредствено преди залез, когато слънцето не пече много интензивно. Освен това около обяд мястото е атакувано от китайски групи, които създават суматоха.

4. Плажът Нопарат Тара

Нопарат Тара е още един от популярните (включително сред тайландците) плаж. Отличителната му особеност са хвойновите дървета, които хвърлят благодатна сянка през целия ден.

Разположението му също е отлично. До него можете да стигнете по пътя край Андаманско море както пеша, така и с кола или мотоциклет под наем. Дългият и тесен плаж е по-подходящ за пикник, припичане на слънцето и посрещане на залеза, отколкото за плуване, защото наблизо има пристан за лодки, които вдигат шум и разлюляват иначе спокойната вода.

За разлика от повечето плажове, тук има изобилие от чадъри и шезлонги и, ако туристът е дошъл на Краби да си почива в уединение с книга в ръка, ще се чувства повече от комфортно.

5. Плажът Клонг Муанг

На плажа Клонг Муанг водата е тюркоазена като на Малдивите. Тих и спокоен, той е отличен за семейства с деца. Още повече, че около него може да се вземе апартамент под наем, а се намират и магазини, не само ресторанти и кафенета.

За любителите на петзвездния лукс също има подходящ хотел. Единственото, което трябва да имате предвид, ако ще отсядате на плажа Клонг Муанг, са отливите. Там те са доста силни. А цените не са толкова ласкави, колкото на други места в Краби.

Забележителностите са наблизо, но за по-голямо удобство е добре да наемете кола или мотоциклет, за да обиколите националните паркове и будистките храмове в околността.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара