Социалният етикет е съществен аспект от нашите социални взаимодействия, като покрива набор от правила и обичаи, които определят нашето поведение в различни социални ситуации.

Да бъдеш учтив и добре възпитан е основен компонент на социалния етикет. Казването на правилните неща – фрази и думи, в точното време може значително да промени начина, по който хората ни възприемат. Учтивите хора знаят как да общуват ефективно и с уважение и винаги използват подходящ език и фрази. Ето кои са изразите, които учтивите хора винаги използват, от комплименти до съболезнования, като са се превърнали в неразделна част от ежедневия им речник и не е нужно да се замислят кога и какво да кажат.

Благодаря

Използването на иначе лесната дума „благодаря“ е сред най-важните и често срещани фрази в социалния етикет и неизменно присъства в речника на всеки вежлив човек. Тя показва, че оценяваме това, което някой е направил за нас, независимо колко малък е жестът. Изразяването на благодарност е мощен начин да признаем нечии усилия и да накараме другите да се чувстват ценени. Когато казваме „благодаря“, ние демонстрирате, че признаваме и оценяваме приноса на другия човек към живота ни, работата ни или конкретна ситуация. Независимо дали става дума за обикновен акт на любезност или важна услуга, казването на „благодаря“ винаги е подходящо.

Моля

Използването на думата „моля“ е друг важен аспект от социалния етикет. Когато помолим някого да направи нещо за нас, важно е да използваме думата „моля“, за да покажем, че отправяме молба, а не изискване. Използването на „моля“ също показва, че уважаваме времето и усилията на другия човек. Като използваме тази учтива дума, ние потвърждаваме, че отправяме молба, която може да изисква от човека да направи всичко възможно, за да ни помогне. Следователно използването на „моля“ е ефективен начин да покажем внимание и уважение.

Извинете

Когато трябва да привлечем вниманието на някого или да го прекъснем, казваме „извинете“ и това е учтивият начин да направим това прекъсване. Показва, че сме наясно с пространството и времето на другия и че не искаме да бъдем груби или натрапчиви. Казването на „извинете“ е начин да признаем присъствието на човека и учтиво да поискаме неговото внимание. Независимо дали трябва да попитаме за посоката, да прекъснем разговор или да привлечем вниманието, да кажем „извинете“ е винаги подходящ начин.

Извинявам се

Извинението е съществена част от социалния етикет. Когато направим грешка или нараним нечии чувства, да кажем „съжалявам“ е правилното нещо. Това показва, че поемаме отговорност за действията си и че ни е грижа за това как се чувства другият човек. Извинението е начин да признаем, че сме направили грешка и че сме готови да се поправим. Когато кажем „съжалявам“, ние показваме, че ценим чувствата на другия човек и че сме ангажирани да поправим всички щети, които може да сме причинили.

Поздравления

Казването на „поздравления“ е начин да признаем нечии постижения и да покажем, че се радваме за тях. Когато някой постигне нещо важно, независимо дали е повишение, дипломиране или друго значимо постижение, казването на „поздравления“ е учтив начин да покажем своята подкрепа или признателност. Като поздравяваме някого, ние демонстрираме, че признаваме усилията му и че се гордеем с постиженията му.

Как си?

Да попитаме някого как се справя е учтив и грижовен начин да започнем разговор. Това показва, че се интересуваме от благосъстоянието на другия човек и че ни е грижа за него. Независимо дали се срещаме със стар приятел или срещаме някого за първи път, питайки „как си?“ е учтив и ефективен начин за започване на разговор.

Приятно ми е да те видя

Когато срещнем някого, когото познаваме или не сме виждали от известно време, казването на „Радвам се да те видя“ е учтив начин да го поздравим. Това показва, че се радваме да видим въпросния човек и че ценим неговото присъствие. Тази фраза може да помогне за създаването на приятелска и гостоприемна атмосфера и да накара другия да се почувства оценен.

Оценявам помощта ти

Когато някой ни предложи своята помощ, независимо дали това е колега, който ни помага с проект, или приятел, който ни помага да се преместим в ново жилище и да пренесем покъщнината, казвайки „Оценявам твоята помощ“ е начин да покажем своята благодарност. Това признава усилията на другия и показва, че признаваме техния принос. Освен това насърчава да продължат да ни помагат в бъдеще.

Изглеждаш страхотно!

Да направим комплимент за външния вид на някого е учтив начин да покажем своето възхищение. Казвайки „Изглеждаш страхотно!“ или „Това облекло ти стои фантастично!“ може да оправи деня на някого и да повиши увереността му. Това показва, че забелязваме и оценяваме усилията на човека да се представя добре.

Съгласен съм

Когато участваме в разговор или среща и някой изрази мнение или идея, с която сме съгласни, казвайки „Съгласен съм“ е учтив и ефективен начин да покажем своята подкрепа. Това е знак, че сме ангажирани с разговора и че ценим техния принос.

Моля те прости ми

Ако сме направили нещо нередно или сме направили грешка, казвайки „Моля, прости ми“ е начин да покажем, че признаваме грешката си и че сме готови да я поправим. Това е знак, че ценим чувствата на другия човек и че сме ангажирани да поправим всички щети, които може да сме причинили.

Разбирам

Ако някой преминава през труден момент или споделя личен опит, да кажем „разбирам“ е начин да покажем своята съпричастност и подкрепа. Това е знак, че слушаме и че можем да се свържем със ситуацията и да покажем емпатия.

Мога ли да ви помогна с нещо?

Предлагането на помощ на някого, независимо дали е приятел, член на семейството или колега, е учтив начин да покажем своята подкрепа и желание да помогнем. Това е знак, че сме наясно с техните нужди и че сме готови да дадем всичко от себе си, за да им помогнем.

Съжалявам за загубата ти, моите съболезнования

Когато някой преживее загуба, особено когато става дума за смърт на близък човек, казвайки „Много съжалявам за загубата ти“ е начин да покажем нашето съчувствие и подкрепа. Признаваме тяхната болка и показваме, че ни е грижа за тях.

Моля те, внимавай

Когато се сбогуваме с някого, на когото предстои ново или опасно начинание, казвайки „Моля, внимавай“ е учтив и грижовен начин да покажем подкрепа, прекратявайки разговора. Това показва, че се грижим за тяхната безопасност и благополучие и че им желаем най-доброто.

Последната, най-важна съставка на учтивостта и правилното боравене с учтиви фрази е искреността. Ако не сме искрени – ще си проличи, ако лъжем – пак. Да бъдеш учтив и добре възпитан е съществена част от социалния етикет. Казването на правилните неща в точното време може значително да промени начина, по който хората ни възприемат. Учтивите хора знаят как да общуват ефективно и с уважение и винаги използват подходящ език и фрази, но не само: всичко това е придружено от правилните лицеви мимики, жестове и език на тялото.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара