Нощта е студена, пътят е дълъг, а ужасът дебне зад всеки завой – пригответе се за майсторския роман на Кристофър Голдън „Път от кости“, препоръчан от самия Стивън Кинг. Американският бестселър, надигащ духовете от реалната история на Колимската магистрала, излезе и на български логото на „Кръг“.

Феликс Тигланд е телевизионен продуцент на документални риалитита, който цял живот чака своя голям удар. Когато научава призрачната история, витаеща около строежа на Колимската магистрала – 2000-километров път, разсичащ Сибир – вижда огромен потенциал. Заедно със своя добър приятел и оператор Прентис поема към регион, където средните минимални температури са – 40 градуса, а жителите нямат нищо общо със зрителите на американски тв формати…

Колимската магистрала, наричана Пътя на костите, е построена от затворници в концлагерите на Сталин. По време на изнурителната работа стотици хиляди от тези хора, често невинни и заточени по политически причини,

умират още на пътя

и телата им остават там, където са паднали, без опело и погребение, завинаги вградени във вечно замръзналата земя.

Целта на Тигланд е да премине по този път от кости и да заснеме ежедневието на местното население край магистралата, а ако междувременно документира и нещо, наподобяващо паранормално явление – добро дошло за проекта му.

Продуцентът е очарован от възможностите, които регионът предлага за телевизията, от културата на хората, избрали да

живеят на невъзможния арктически студ,

но най-вече от зачестяващите край пътя от кости събития, за които трудно се намират логични обяснения. А когато пристигат до крайната си цел – най-студения град на Земята – Ахуст, го заварват напълно изоставен, с къщи със зейнали врати и храна, замръзваща по масите. Единственият жител там е малко момиченце в шок. И тогава, ужасът се отприщва върху всички им.

В „Път от кости“ злокобен анимистки шаман, рогати горски духове и вълци-сенки преследват героите в най-мразовитата нощ в живота им, която сякаш е безкрайна. А дали ехото, което кънти от гневните призраци, вградени в магистралата, е предвестник за края на физическия им път, или крие тайната за тяхното оцеляване?

„Смесица от хорър и трилър,

която ще ужаси дори преситени в жанра читатели“ – пише в рецензия за романа в „Буклист“, а „Ню Йорк Таймс Бук Ривю“ добавя: „Голдън проследява сърцето на терора… Шамани и духове, немъртви и диваци, създанията на Колимската магистрала и невъобразимият ужас на историята ѝ гарантира приковаващо четене“.

Но никой не може да каже повече от Краля на ужаса Стивън Кинг, който заявява за „Път от кости“: „Напрегнат роман, който ще ви отведе на място, където никога не сте били, и на пътуване, което ще ви ужаси. Влюбих се в тази книга”.

Кристофър Голдън (р. 1967) е автор на няколко бестселъра, венецът сред които е „Път от кости“. Носител на престижната жанрова награда „Брам Стокър“, Голдън е превеждан на над 15 езика по целия свят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара