Пролетният сезон се оказва най-предпочитаният за резервиране на почивки и екскурзии, особено ако става въпрос за пътуване до европейски дестинации. Това сочат и данните на онлайн туристическата агенция Vola.bg, която стъпи на българския пазар през септември миналата година.

По повод официалното настъпване на астрономическата пролет, Vola.bg споделя и кои са най-популярните дестинации за българите този сезон. Милано, Рим и Барселона са топ 3 най-предпочитаните дестинации за градска почивка за българските туристи.

Както се очакваше, Италия отново е дестинацията, до която ще летят най-много хора тази пролет. С благоприятните си метеорологични условия, красиви старинни градове, множество забележителности и едни от най-ниските цени за полетите, неслучайно държавата заема първо място в класацията на Vola.bg с близо 25% от резервираните полети тази пролет. След това се нареждат Испания с над 10% резервирани полети до Барселона и Мадрид, а на трето място остава Великобритания, като малко над 6% от туристите този сезон ще пътуват до Лондон.

Колко струват полетите до най-популярните европейски дестинации тази пролет?

Най-изгодната дестинация през пролетните месеци е Копенхаген на цена от 29 Евро, а след него следват Бари и Брюксел с цени на билетите от 30 Евро на човек. Освен това българските туристи могат да се насладят на дестинации като Базел, Женева, Милано, Пафос, Будапеща и Лондон с полети под 40 Евро*, както и да посетят Виена, Малта, Катания, Стокхолм, Венеция и Неапол с по-малко от 50 Евро за полет на човек.

Как българите плануват своите почивки?

Освен статистика за най-популярните дестинации пред пролетните месеци, Vola.bg споделя и интересни данни относно потребителското поведение на българите. Оказва се, че българите не са почитатели на свръх спонтанните пътувания и предпочитат да правят предварителна резервация напред във времето. Над 80% от туристите са резервирали полетите си поне 31 дни преди заминаването си. Очаквано 88% от българите пътуват от София, 9% закупуват полети от други страни, почти 2% пък избират да пътуват от Варна.

Според данните, споделени от Vola.bg, средната цена на пътник за полет тази пролет е 156 Eвро, като най-евтиният месец е март със средна цена 136 Eвро на човек. Най-изгодният билет, закупен за този период е по маршрута София – Будапеща на цена 39 Евро.

Очаквано тенденциите при планирането на пътувания сочат, че цените на полетите започват рязко да се покачват с наближаването на летния сезон, пропорционално на търсенето. Експертите съветват туристите да планират летните си пътувания предварително и да резервират полети отрано, тъй като цените на самолетните билети ще се увеличат значително през летния сезон.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара