Емели Санде идва за първия си концерт в София – на 10 юли. Събитието ще е в зала 1 на НДК.

Тя е родена на 10 март 1987 г. в Съндърланд, Великобритания.  Композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15, като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.

Докато е на студентски стаж, майка й изпраща нейни записи на Би Би Си. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни Diamond Rings се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г.

Емели композира и за редица звезди – Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа, Лиона Люис. През 2011  г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г.  грабва две статуетки „Брит” – за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум.

На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на Beatles – за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на Beatles – Please Please Me – 62 седмици през 1964 г.

През 2017 г. Санде получава наградата на Brit Awards – за най-добра британска соло изпълнителка.

Емели Санде има издадени пет студийни албума. Най-новият е How Were We to Know от  2023 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара