Кой е перфектният домакин? Традиционалистът, който сервира скъпи, изискани вина на елегантните си вечери? Или баба, която цял ден пържи кюфтета и картофки и много държи внуците й да хапват здраво и да я похвалят колко вкусно е всичко?

dinner-table-663435_640

Подредили сте красива маса, но къде всъщност гостите ще сложат мобилните си телефони на нея… до вилицата за салата, до чашата за вода?

А какво да сготвя, при положение че новото гадже на приятелката ми е вегетерианец, братовчедът има алергия, а колегата спазва странна диета, изключваща всякакви гъби? Трима от гостите са страстни пушачи, а останалите мразят цигарения дим?

Алергии и диети

Гарантирано, много е трудно да помниш кой племенник има непоносимост към лактоза, кой братовчед е алергичен към фъстъци, към риба или не яде червено месо, чие гадже е вегетарианец.

Ако трябва да нахраните няколко от гореизброените накуп, постарайте се поне едно от ястията да влиза в диетата на всеки. Най-добре е да не се сервира въобще храна, към която един от гостите има силна алегрия, поради опасността от случайно поглъщане и алергичен шок. Опитайте се да сервирате повече на брой по-малки плата с храна, за да задоволите всички предпочитания.

Ако вие сте гост на вечеря и имате рестрикции в диетата, предложете сами да донесете храна, която можете да ядете – това ще облекчи домакина. Ако домакинът си е направил труда да сготви или поръча храна, съобразена с вашата диета, не забравяйте след това да изпратите написана ръчно картичка с благодарности за доброто прекарване и положените усилия да се чувствате добре дошъл в дома му.

Мобилните телефони

Сигурно говорите по мобилните си телефони в колата, в трамвая или кафенетата, но, моля, не го слагайте на масата за вечеря. Ако очаквате важно обаждане, включете го на вибрация и предупредете, че може би ще ви се наложи да излезете, за да говорите по телефона. Споменете повода само ако е достатъчно уважителен – вие сте лекар на повикване, чакате братовчедка ви да роди и пр.

Подарък за дoмакина

Никога не отивайте в нечия къща на вечеря или парти с празни ръце. Бутилка вино винаги е приемлив подарък, но може би идеята няма да се окаже особено добра, ако домакините не пият или ако са ценители с изискан вкус. Във втория случай е добре да проучите какви вина харесват, а ако не са по джоба ви – да заложете на букет или саксия с цветя или шоколадови бонбони.

Пушенето

Ако каните гости-пушачи в дома си, където не се пуши, сложете пепелници на балкона или в двора. Ако някой запали вътре, без да попита, не се притеснявайте да го насочите към откритите места за пушене. Учтивият гост винаги пита домакините дали може да запали цигара в дома им.

Почистването

Не е лесно за гостите да предложат да помогнат в почистването след края на партито. Почти задължително предложената помощ се отхвърля, независимо колко много домакинът всъщност се нуждае от нея. Направете го, без да питате – в момента, в който тя или той започне да прибира чинии – станете и се включете. Ако ви кажат, че няма нужда, предложете да сложите кафето или десертните чинии. Разбира се, има много хора, които не обичат да допускат когото и да било до кухнята си и предпочитат да правят всичко сами – в този случай се оттеглете.

Сигнал за края на вечерята

Минава полунощ, а вечерята е все още в разгара си. Цял ден сте готвили и сте изтощени. Въпреки прозявките ви, един от гостите изглежда сякаш е готов да говори до сутринта. Има ли учтив начин да му се каже, че е време да си ходи вкъщи? Ако не разбира от намеци, опитайте с активно разчистване, миене на чинии или пускане на миялната машина. Изваждането на прахосмукачката би трябвало наистина да го убеди, че е време да си върви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара