9-2004

Снимки Мина Анхела Игнатонва
Грим Христина Трайкова, Коса Жоро Петков, идея и стил Ружа Вълчева

Между фиаското на европейското по футбол и съдийските недомислици на олимпиадата, в разгара на лятото България все пак успя да се прочуе и с нещо хубаво. Даже красиво. Даже най-красивото в света. Българката Румяна Маринова беше коронясана за Мисис Свят на конкурса в Палм Спрингс, САЩ. Почти като в приказките зъболекарката д-р Маринова се събуди в края на юли, коронясана като най-красивата омъжена жена в света. И така си резервира място на корицата на списание “Жената днес”.

Решихме да покажем двете страни от живота на тази много красива, постоянно усмихната и неотразимо лъчезарна жена. Една неделя на Мисис Свят – с елегантни тоалети, професионален грим и прическа, сред лукса на столичния хотел “Хилтън”. И един понеделник на д-р Маринова – в зъболекарския й кабинет и в апартамента й, където живее заедно със съпруга си Мартин и дъщеря им Ванеса. Единодушното мнение на екипа бе, че отдавна не сме работили с по-дисциплиниран и отзивчив “модел” – в кавички, защото Руми всъщност не е професионален манекен и изявите й на подиума преди коронясването са съвсем епизодични. Общуването с нея е толкова непринудено и приятно, че ако не беше лъскавата корона и тежката везана лента с надпис Mrs Globe, може да забравиш, че стоиш срещу най-красивата омъжена жена в света.

“Ей, какво става с теб, видях те по телевизията!” – на излизане от кабинета й почти се сблъскахме с възторжен тийнейджър, очевидно пациент и почитател на д-р Маринова. По улицата хората се усмихваха – като отговор на нейната усмивка и на женското й съвършенство. У тях ни посрещна съпругът й – на извиненията ни за нарушеното спокойствие реагира с усмивка на човек, който бързо е свикнал с новата слава на съпругата си. И нескрито й се радва.

Конкурсът

Противно на общоприетото мнение, че конкурсите за красота протичат като безкраен купон и забавление, се оказва, че програмата на красавиците е много наситена и разграфена почти до минути. Всеки един от 10-те дни, прекарани в Палм Спрингс, започвал в 8,30 ч. със закуска, следвана от репетиция, лекции за здравословен начин на живот, пак репетиции, пак лекции и така до вечерта, когато водели момичетата на парти, казино, боулинг, разходка… Най-впечатляваща за Руми се оказала екскурзията с корабче до едно пристанищно градче на Тихия океан. “Беше фантастично. Докато плавахме, се разминахме с 3-4 корабчета, на които имаше сватби – булчински рокли, шаферки, свещеник, истинско празненство. Махахме си за поздрав. Наоколо имаше чайки и гларуси, пеликани, плуваха тюлени. Даже тюленчета, качени на лодки, се возеха заедно с туристите.”

Заблуда се оказа и предположението, че хубавиците са подложени на драконовски диети, за да бъдат безупречни на конкурса. “Точно обратното – храната беше обилна, пстоянно сервираха нещо за ядене – закуска, обяд, вечеря, предобедно сладкишче, следобедно сладкишче. Но не беше по моя вкус – предлагаха предимно мексиканска кухня с много пикантни подправки и люти сосове. Виж сладкишите бяха супер – мнооого сладки, по американски.”

Как да повярваш, че тази жена без нито един кусур в перфектната фигура е луда за сладкиши? “Месо мога да не ям, но ако два дни не хапна сладко, нещо ми липсва и не се чувствам добре. Не обичам диетите, нямам воля за тях. Само в краен случаи мога да се огранича от някои неща.” В спорта също не е вманиачена, но се старае да спортува колкото може повече – поне два пъти седмично ходи на фитнес, каланетика или аеробика. Напоследък открила йогата, която й действа отлично не само на състоянието на тялото, но и на духа.

Именно хармонията между външна и душевна красота

се оказала решаваща за коронясването на Руми.

“Много важен критерий в оценяването беше способността да общуваш – с останалите момичета, с организаторите, дори с охраната. С доста от участничките станахме приятелки. Може и да е имало завист и интриги, но поне аз не съм разбрала. Непрекъснато ни караха да се усмихваме – по цял ден организаторите повтаряха: “Усмихвай се, усмихвай се, усмихвай се…” В дните преди конкурса участничките сами поддържали своята прическа и грим – оценителите искали са видят как те са в състояние сами да се грижат за външния си вид. И това също имало значение за крайния резултат.

Другото,  впечатлило журито, била професията на Руми, понеже отвъд океана стоматолозите са предимно мъже. Иначе конкуренцията й била впечатляваща – Мисис Америка била известна калифорнийска адвокатка, албанката – популярна певица, украинката – актриса, а мнозина от останалите – топмодели.

Това обаче изобщо не притеснило нашето момиче. “Не се боя от публични изяви, спокоен човек съм, всичко приемам търпеливо – сигурно йогата ми е помогнала за това. Дори и да не бях станала първа, щях да го приема хладнокръвно.”

Какво получава Мисис Свят?

Договор, с който се обвързва с организаторите и се задължава да участва във всякакви ангажименти, осигурени й от тях – реклама, благотворителни вечери, сбирки. Освен това трябва да им превежда процент от парите, получени от изяви.

След коронясването Руми получила и купища подаръци – козметика, чанти, дрехи, златно колие, гривна с камъчета, бански, обувки. Едва си събрала багажа на връщане. А паричната награда смята да похарчи за обучение и за работата си като стоматолог.

Извън подиума

“Винаги съм мислела, че е много хубаво да си известен, да те познават, но сега разбирам, че си има и негативни страни – постоянно си под наблюдение и винаги трябва да си изряден.”

Руми още не е усетила новото си амплоа с пълна сила, защото в момента е в отпуск. Но вярва, че ще успее да съчетава майчинството, домакинството, стоматологията и задълженията си на Мисис Свят‘2004. Освен че всеки ден посреща пациенти в кабинета си, д-р Маринова почти завършва и специализация по ортодонтия – едната смяна е в поликлиниката, другата – в кабинета. Голяма част от пациентите й са деца и въпреки че при първото посещение обикновено треперят от страх, после свикват и дори идват с удоволствие. “Понякога минават даже само да се видим, да поговорим.”

Вкъщи

“Обичам да готвя неща, които стават бързо и лесно. Най-често правя сирене по шопски – нарязвам в една купичка от всичко, което има в хладилника, плюс сирене и едно яйце и става много вкусно. Мога да правя и по-сложни неща, но не обичам.

С мъжа ми караме ски заедно – това ни е най-любимото нещо зимата. Тръгваме в петък една огромна компания – обикновено на Банско и си изкарваме супер. Заедно ходим и на фитнес.”

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара