На 4 февруари в НДК българската публика ще слуша един от най-впечатляващите музиканти на съвремието.

Първото стъпване на Дейвид Гарет на българска сцена  ще бъде с класическата му програма и в компанията на не по-малко известния пианист Жулиен Куентин. Първият концерт на световноизвестния музикант е по покана на BG Sound Stage. Интресът към него е толкова  голям, че билетите бяха разпродадени за дни. Самият Гарет споделя във виодеообръщение до българските фенове изненадата си, че е толкова известен у нас.

Наричан е „Джими Хендрикс на цигуларите“ и с най-различни атрактивни имена заради изключителната му виртуозност и харизма на сцената. Но корените на Гарет са в класическата музика. „Класиката винаги е била моят дом“, казва той, като негови учители са едни от най-авторитетните ментори в класиката –  цигулари като Айзък Стърн, Ида Хендел и Ицках Пърлман. Първите му записани албуми за „Дойче Грамофон“ са именно с произведения на Моцарт, Чайковски и всички Капризи на Паганини.

Тандемът Дейвид Гарет – Жулиен Куентин съществува от години, като двамата обикалят световните сцени, отдавайки почит към класическата музика.

Програмата им в София на 4 февруари включва едни от най-емблематичните творби на композитори като Чайковски, Цезар Франк, Сарасате, Дворжак, Виторио Монти и Прокофиев. Едни от най-известните интерпретации на Гарет са Вариацията на Фриц Крайслер по тема на Корели и „Танцът на елфите“ на Антонио Бадзини. Българската публика ще чуе и „Полетът на бръмбара“ на Римски-Корсаков. С изпълнение на това произведение през 2008 г. Гарет се амбицира и подобрява световния рекорд на Гинес за най-бързо свирене на цигулка.


Гарет ще свири пред софийските публика на най-скъпия в света „Страдивариус“. Цигулката е на 300 години и струва над 5 млн. долара . Казва за инструмента, че е естествено продължение на ръката му. На тази цигулка той свири и във филма за Паганини „Цигуларят на дявола“, където му е поверено да изиграе главната роля.

Преди дни Гарет беше удостоен с награда за цялостен принос към световната музикална сцена за 2017г. Музикалната награда на Франкфурт “Frankfurter Musikpreis“ ще му бъде връчена официално през април в църквата „ Св. Павел“ във Франкфурт, където той ще изнесе и концерт.

„Единственото интересно нещо и за което заслужава да изхабиш времето си, това е страстта. И без значение как изглеждаш, ставаш крайно непривлекателен, ако не гориш отвътре, ако няма у теб страст.“, казва световнопризнатият виртуоз. Страстта си към класическата музика той ще ни покаже на 4 февруари на сцената на НДК.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара